fbpx
5 C
София

Всеки гигабайт трафик в дигиталните платформи се равнява на 1 кг въглероден диоксид в атмосферата

Най-четени

Формула, разработена от шведската технологична компания SeenThis, изчислява, че за всеки трансфериран гигабайт съдържание в дигиталните платформи и портали се отделя 1 кг въглероден диоксид. Тези стойности на практика поставят дигиталната индустрия наравно с авиацията в списъка със замърсителите на атмосферата.

Различни проучвания сочат, че интернет услугите и технологии генерират около 2 процента от глобалните емисии на парникови газове, а дигиталните медии имат съществен дял в общия въглероден отпечатък на медийния сектор. С нарастващото потребление на все повече и по-качествено съдържание в интернет (видеоклипове, аудио и снимково съдържание с по-високо качество, по-дълга продължителност, повече специални ефекти и прочее) и с широкото разпространение на евтиния и неограничен мобилен интернет, потреблението на данни само ще расте. Така от SeenThis съветват компаниите с активно дигитално присъствие да обмислят възможно най-детайлно как могат да свият своя въглероден отпечатък и докъде могат да намалят въглеродните си емисии. Според проучването на компанията някои от големите и популярни онлайн магазини се оказват и особено големи замърсители, които генерират много по-голям въглероден отпечатък от много конвенционални магазини за същия обем продадени стоки, тъй като освен с поддържане на висококачествени интернет платформи, онлайн търговците могат да се окажат сериозен замърсител и заради по-големите си, скъпи и здрави опаковки, които консумират много природни ресурси, и отделят много замърсяване.

Според данните от изследването на шведската компания най-големите замърсители от полето на дигиталните технологии са центровете за данни, онлайн медиите, онлайн магазините, както и платформите за стрийминг на съдържание и за предлагане на съдържание по заявка (VoD).

Интересни са стойностите и за въглеродния отпечатък на дигиталната реклама – според изследването един глобален бранд, който закупува 40 милиарда импресии за дадена онлайн реклама в рамките на една година, може да генерира отделянето на до 8000 тона въглероден диоксид.

Паралелно, трафика на трансферираните данни в глобалната интернет мрежа нараства с около 40 процента всяка една година, което означава, че ако се запазят настоящите технологии за поддръжка на дигиталните услуги и източници на енергия, до 2030-та година отделяните въглеродни емисии от дигиталните платформи ще са се увеличили до около 40 пъти.

Какво можем да направим?

Реално, предвид настоящата тенденция съдържанието, което се предлага в дигиталните платформи, свободно и платено, да става все по-качествено, с все по-големи размери и да се консумира все повече във високо качествено на всякакъв тип устройства, не можем да очакваме, че създателите на съдържание или разработчиците на дигитални платформи ще започнат да свиват неговите размери или да го орязват, за да постигнат някакви екологични цели. Но това, което анализаторите казват, че може да се направи, е дейта центровете и инфраструктурните компании да преминат към по-екологични енергийни източници.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини