Създателите на този компютърен вирус измислиха нещо сравнително ново: предлагат на всеки да разпространява техния рансъмуер Saturn, като в замяна получават част от откупа.

Новата зараза се разпространява във вид рансъмуер-като-услуга (Ransomware-as-a-Service, RaaS). За да се получи достъп до Saturn е необходима регистрация в специален сайт в даркнет, след което потребителят получава копие на вируса и може да започва неговото разпространение.

В повечето случаи RaaS порталите предварително искат от регистриралите се потребители малка сума, след което дават достъп до малуера, а често и до неговия сорс код. Създателите на Saturn имат съвсем друг подход и предлагат целия рансъмуер пакет без никакво авансово плащане.

Потребителите, получили кода на Saturn, трябва да го интегрират в други файлове, като например EXE, Office, PDF и т.н. Разпространението става чрез спам или вредоносни реклами.

За декриптиране на данните, жертвите трябва да заплатят определена сума на портала за разплащания su34pwhpcafeiztt.onion, в който е указан биткойн портфейла на хакерите.

Потребителят, успял да зарази компютърна система и да накара да бъде платен откуп, получава 70% от сумата на откупа. Останалите 30% са за създателите на Saturn.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ИмеNACHOAndrian Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Andrian
Andrian

Super Много полезна статия 🙂

NACHO
NACHO

Ъхъ

Име
Име

Даже Super Mario Bros полезна статия 🙂 🙂 🙂