Всеки трети компютър по света cъс spyware

0
31

Компаниите “EarthLink” и “Webroot” са провели през април изследване на 420 000 персонални компютри. Акцията е наречена SpyAudit и е имала за цел да провери какъв процент от компютрите са заразени с “троянци” (това не са граждани на Троян, още по-малко пък сънародници на Хектор, а зловредни програми позволяващи на едни лоши хора да правят разни лоши неща с вашия компютър) или други шпионски програми. Както се е очаквало – цифрата на заразените машини е внушителна – 134 000. Това е силно обезпокоително тъй като в някой случаи шпионската програма е по-опасна дори от вирус – чрез нея зложелателят може да открадне пароли за достъп, номера на банкови сметки и кредитни карти и въобще всякакъв вид поверителна информация.

Начините, по които може да прихванете шпионска програмка, са много, но най-разпространените са невнимателно сърфиране в интернет и инсталирането на безплатни програми.

Все пак трябва да добавим, че опасността не е толкова голяма, тъй като “EarthLink” и „Webroot” дефинират “шпионски софтуер” като “Всяко програмно обезпечение, намиращо се на компютъра без знанието на потребителя”. Това на практика означава, че по-голямата част от този софтуер са досадни, но безобидни програмки, сменящи началната страница на браузъра ви, или показващи периодично различни банери без вашето желание.

Източник: Data.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари