fbpx
23.8 C
София

Всеки трети компютър по света cъс spyware

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Компаниите “EarthLink” и “Webroot” са провели през април изследване на 420 000 персонални компютри. Акцията е наречена SpyAudit и е имала за цел да провери какъв процент от компютрите са заразени с “троянци” (това не са граждани на Троян, още по-малко пък сънародници на Хектор, а зловредни програми позволяващи на едни лоши хора да правят разни лоши неща с вашия компютър) или други шпионски програми. Както се е очаквало – цифрата на заразените машини е внушителна – 134 000. Това е силно обезпокоително тъй като в някой случаи шпионската програма е по-опасна дори от вирус – чрез нея зложелателят може да открадне пароли за достъп, номера на банкови сметки и кредитни карти и въобще всякакъв вид поверителна информация.

Начините, по които може да прихванете шпионска програмка, са много, но най-разпространените са невнимателно сърфиране в интернет и инсталирането на безплатни програми.

Все пак трябва да добавим, че опасността не е толкова голяма, тъй като “EarthLink” и „Webroot” дефинират “шпионски софтуер” като “Всяко програмно обезпечение, намиращо се на компютъра без знанието на потребителя”. Това на практика означава, че по-голямата част от този софтуер са досадни, но безобидни програмки, сменящи началната страница на браузъра ви, или показващи периодично различни банери без вашето желание.

Източник: Data.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини