Всеки четвърти компютър с ОС Windows работи със стара версия на Internet Explorer

0
135

Една четвърт от компютрите работещи под управлението на операционната система Windows използват стари версии на Internet Explorer, които вече не се поддържат от Microsoft. Специалистите на компанията Duo Security анализираха данните от 2 милиона компютърни системи. Повечето стари браузъри работят в средата на ОС Windows XP и по тази начин компютрите са сериозно уязвими за вредоносни програми и изтичане на персонални данни.

 

През месец януари тази година Microsoft прекрати поддръжката на всички версии на IE, освен на Internet Explorer 11 и потребителите с IE 8, IE 9 и IE 10 (с някои малки изключения) са беззащитни пред новите вируси и експлойти. Делът на Internet Explorer 7 и 8 не превишава 5%, но половината потребители с Windows XP използват тези стари браузъри.

Duo Security публикува доклада „Текущото състояние на безопасността на устройствата“ (The Current State of Device Security) в който се казва, че най-ефикасният начин да се избягнат уязвимостите от този тип е да се инсталира браузъра Google Chrome, който се обновява автоматично. Като достойнство на този браузър се посочва блокирането на Flash по подразбиране, което намалява риска от инфекции.

В доклада се казва още, че в 72% и 60% процента от заразените компютри са използвани стари версии на Java и Flash. За корпоративните компютри Duo Security препоръчва изключване на Java и забрана на Flash.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за