Вселената се разширява по-бързо, отколкото се считаше по-рано

0
177

Новите пресмятания показват, че константата на Хъбъл е 73,23 (km/s)/Mpc

 

Преди около 100 години известният астрофизик Едуин Хъбъл откри, че Вселената се разширява във всички посоки, като това откритие бе истински сюрприз за учените. По-късно, през 90-те години на миналия век се разбра, че Вселената се разширява все по-бързо, тоест с ускорение. Като причина за това бе посочена така наречената „тъмна материя“, която отблъсква веществата.

Сега, с помощта на космическия телескоп Хъбъл, НАСА разкри, че Вселената се разширява по-бързо от очакваното. Засега не е ясно как да се тълкува това откритие, но при всички случаи ще трябва да се промени константата на Хъбъл.

Това е важно откритие, което може да се окаже ключ към разгадаването на 95% от масата на Вселената, която не излъчва. Учените предполагат, че навярно тъмната материя отблъсква с по-голяма сила галактиките, или има неоткрити засега частици, излъчващи тъмна радиация. А може да се окаже, че теорията на гравитацията на Айнщайн е непълна.

 

Нобеловият лауреат Адам Рийс (Adam Riess) през 2005 година заедно с колегите си създаде нова техника за оценка скоростта на разширение на Вселената, в който се използват галактики със свръхнови звезди тип Ia, и цефеидите. През последните 10 години учените оцениха видимата яркост на около 2400 цефеиди от 19 галактики, измериха тяхната действителна яркост и пресметнаха разстоянията до 300 свръхнови от тип Ia.

Според новите измервания и компютърни пресмятания, константата на Хъбъл е 73,23 (km/s)/Mpc. Тоест, две галактики на разстояние 1 мегапарсек се отдалечават със скорост приблизително 73 км/с. Досега се считаше, че константата на Хъбъл е 67,80 (km/s)/Mpc.

Константата на Хъбъл засяга много аспекти на съвременната наука.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари