Вселената се разширява с около 74.3 километра в секунда

1
225

Учени от NASA стигнаха до нови данни за скоростта, с която се разширява вселената. Според тях това става с около 74.3 километра в секунда на всеки мегапарсек. Стойността е с възможност за грешка от плюс минус 2.1 километра, съобщи Space.com.

Мегапарсекът е космическа мерна единица, която се равнява на около 3 милиона светлинни години.

Изследователите са достигнали до получените цифри благодарение на данни от телескопа Spitzer. Данните ще ни помогнат да разберем по-добре характера и структурата на вселената. Те подсказват, че нейното разширяване става с невъобразимо бързи темпове. Освен това скоростта не е константна, а се увеличава постоянно.

За първи път е било установено, че вселената не е статична през 1920 година. Откритието е на астронома Едуард Хъбъл. Той разбрал, че тя се разширява неспирно още от времето на Големия взрив преди 13.7 милиарда години. През 1990 година пък беше установено, че скоростта на разширяване се увеличава постоянно.

Още от времето на Хъбъл астрономите опитват да установят точната скорост, с която всичко във вселената се раздалечава, но това е много трудна задача. Последното откритие на NASA увеличава с 3% точността, с която знаем каква е Константата на Хъбъл. С този термин в научния свят се обозначава скоростта на разширение на вселената.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
nobara Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
nobara
nobara

Особено пък Едуард…