fbpx
0.6 C
София

Все още има имена, които не могат да бъдат написани чрез Уникод

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изглеждаше, че в Уникод са включени всички възможни и невъзможни символи. В последната версия Unicode 7.0 са добавени нови 32 писмености, включително разшифрованото линейно писмо А на минойската цивилизация от 2000 година преди новата ера.

Оказа се, че и до днес има хора които не могат да напишат името си чрез Уникод-символи. Точно такъв проблем има индийски IT-специалист, чието име няма как да напишем и напечатим, и ще използваме транслитерация – Адития Мукереджи.

Майчиният език на специалиста е бенгалски, който е на седмо място по разпространение в света. За нас е малко трудно да си представим, че компютърът не може правилно да покаже нашето име, но явно за бенгалците това е нещо обичайно.

Бенгалският език присъства в Unicode, но някои букви липсват. Жителите на тази държава измислят комбинации от други символи, за да изобразят по някакъв начин липсващите писмени знаци.

Адития Мукереджи обвини в техническа некомпетентност специалистите от консорциума Unicode, които подготвят и одобряват този стандарт и дори направи расистки намеци. Тя счита, че служителите в Unicode са предимно бели английскоговорещи хора. Дързостта на Мукереджи може да бъде разбрана, понеже тя самата е IT-специалист и ежедневно се сблъсква с този проблем, а няма как да направи нещо по въпроса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини