Не един, а много „Биг Брадър“-и.

Citizen Lab, неправителствена организация, следяща за спазването на правата на хората от държавите, чиито граждани са те, обяви резултатите си от мащабно проучване над Pegasus, устойчива и сложна шпионска програма, разработена и продавана от NSO Group на правителства и агенции по целия свят. Наблюденията в доклада на организацията се основават на двугодишни изследвания.

Pegasus, открита преди две години е дело на NSO Group Technologies Ltd,, израелска компания, оперираща в сферата на информационната сигурност, или в дадения случай трябва да кажем „несигурност“.

Разкритието на Pegasus става преди две години, когато Citizen Lab и компанията за информационна защита Lookout се натъкват на сложна зловредна програма, експлоатираща верига от уязвимости, кръстени Trident и насочени към Apple устройства. Веднъж кликнала на специално изготвена интернет връзка, жертвата активира въпросните уязвимости, посредством, които на телефона се инсталира зловредна програма. Тя се свързва с команден център, след което започва процеса по извличане и изпращане на данни към авторите си – списък с контакти, пароли, събития от календара, текстови съобщения, както и живи разговори от популярни приложения за комуникация. Програмата има даже възможност да активира камерата и микрофона, за да следи жертвата. Pegasus се продава единствено на правителства и правоохранителни агенции, предполагаемо за борба с терористични заплахи, но регистрираните случаи, в които се използва за подслушване на неудобните на силните на деня, не са един и два.

Разследването на Citizen Lab, проведено между август 2016 и август 2018 показва не само това, че Pegasus се използва за следене на активисти, журналисти и борци за човешки свободи, но и хвърля светлина върху мащабния брой от оператори на програмата.

Общо 1091 IP адреса откриват те, които свързват с дейността на програмата. Заедно с това, те откриват, че поне 10 оператора на програмата използват Pegasus за трансграничен шпионаж. Особено активно Pegasus се използва в страни, като Бахрейн, Саудитска Арабия, Казахстан, Мексико, Мароко и ОАЕ.

Организацията е предоставила предварителна версия на доклада на NSO преди да го публикуват. От компанията споделят, че NSO има етичен борд, който следи строго на кого биват продавани техните продукти. Те считат доклада за некоректен, поради наличието на държави в списъка с оператори на Pegasus, с които NSO не провежда бизнес отношения.

Освен държави с подчертано тоталитарни режими, оператори на програмата са открити в държави, като Гърция, Холандия, Великобритания, Полша , Израел, Франция, Канада, Бразилия, Латвия, Швейцария и САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари