fbpx
13.8 C
София

Все повече университети в САЩ забраняват достъпа до TikTok на своите мрежи и устройства

Най-четени

През последните месеци държавните университети във все повече щати на САЩ забраниха TikTok, а два от най-големите колежи в страната току-що последваха примера им.

Държавният университет в Тексас и университетът Texas A&M са двете най-нови учебни заведения, които предприеха действия срещу социалното приложение, което е собственост на базираната в Пекин компания ByteDance.

Вълната от скорошни забрани на TikTok в университетските кампуси беше вдъхновена от изпълнителни заповеди, издадени от редица губернатори на щати. Държавните университети в Алабама, Арканзас, Флорида, Джорджия, Айдахо, Айова, Оклахома, Южна Дакота, а сега и в Тексас предприеха мерки за ограничаване на достъпа до приложението, като го блокираха от университетските wi-fi мрежи и от устройствата, собственост на учебните заведения.

В началото на декември губернаторът на Тексас Грег Абът нареди на щатските агенции в Тексас да забранят приложението на всички правителствени устройства, позовавайки се на опасения за неприкосновеността на личния живот и сигурността, произтичащи от китайската собственост на TikTok. Абът определи тези опасения като „нарастващи заплахи“ и даде на агенциите срок до средата на февруари да планират промените.

„Университетът предприема тези важни стъпки, за да елиминира рисковете за информацията, съдържаща се в мрежата на университета, и за нашата критична инфраструктура“, написа тази седмица съветникът на президента по технологичната стратегия на Тексаския университет Джеф Нейланд.

„Както е посочено в директивата на губернатора, TikTok събира огромни количества данни от устройствата на своите потребители – включително кога, къде и как те извършват дейност в интернет – и предлага тази съкровищница от потенциално чувствителна информация на китайското правителство.“

Говорител на Texas A&M потвърди пред Texas Tribune, че „Студентите, преподавателите, служителите и посетителите няма да могат да използват приложението, когато са свързани с мрежата на A&M“.

В началото на годината TikTok остана в странно и противоречиво състояние на неопределеност в Съединените щати. Приложението, което редовно оглавява американските класации, също така е подложено на интензивен контрол на федерално и щатско ниво.

Администрацията на Байдън забрани TikTok на правителствени устройства в закон, подписан в края на декември. По същото време директорът на ФБР Кристофър Рей повдигна червени флагове за способността на TikTok да събира данни за потребителите си и за потенциала му да разпространява операции за влияние на китайската държава.

„Всички тези неща са в ръцете на правителство, което не споделя нашите ценности и което има мисия, която е в голямо противоречие с това, което е в интерес на Съединените щати“, каза Рей. „Това трябва да ни тревожи.“

Правителството на САЩ също така отдавна е заподозряно, че провежда свои собствени тайни операции за оказване на влияние върху приложенията на социалните медии, въпреки че доказателствата до момента сочат, че американските технологични компании не са улеснявали това поведение, което би било в разрез с политиките на платформата.

Въпреки че иронията на това конкретно обвинение срещу ByteDance заслужава да бъде отбелязана, приложенията със седалище в САЩ разполагат с повече средства за отпор срещу правителствените искания и повече канали за прозрачност на тези взаимоотношения.

Притесненията на администрацията на Байдън относно китайската собственост на TikTok сами по себе си са продължение на притесненията, които се зародиха в правителството на САЩ по време на ерата на Тръмп. Администрацията на Тръмп се опита да принуди ByteDance да продаде американския бизнес на TikTok на нов собственик, въпреки че тези безпрецедентни усилия се провалиха с течение на времето.

ByteDance със сигурност не е успяла да бъде откровена относно начина, по който данните се движат между нейните операции в САЩ и Китай, което повдига въпроси за това какво още крие компанията. Миналия месец Forbes съобщи, че компанията майка на TikTok е проследявала IP адресите на журналистите в опит да установи кои служители споделят неоторизирана информация.

Независимо дали продължаващите опасения относно разпространението на TikTok в САЩ са основателни или не, забраните в университетите вероятно няма да окажат голямо влияние върху популярността на приложението. Студентите могат лесно да преминат към собствените си мобилни данни, за да заобиколят забраните на мрежово ниво в кампусите, въпреки че много училищни служители скоро ще имат защитна стена между приложението и университетските си акаунти – и потенциално един социален канал по-малко за наблюдение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини