fbpx
1.4 C
София

Всичките ви пароли за Wi-Fi са достъпни на компютъра ви – ето къде

Най-четени

След като се свържете с Wi-Fi мрежа, вероятно никога повече няма да ви се налага да мислите за паролата. Но ако все пак ви се случи да я забравите, има начин да я проверите. Или съответно, ако сте на друго място, имате достъп до машината и искате да разберете каква е паролата. Има начин да откриете всички Wi-Fi пароли, които компютърът е използвал, за да се свърже към. Настоящото ръководство важи за системи с Windows и Mac. 

Как да намерите паролите за Wi-Fi в Windows

Има два начина. Единият е да проверим паролата на мрежата, към която сме свързани в момента. Другият е да видим всички пароли, които са съхранени. 

Намиране на паролата на Wi-Fi мрежата, към която сте свързани в момента, в Windows:

1. Щракнете върху бутона Start и след това отидете на: 

Windows 11 – Контролен панел > Мрежа и интернет > Център за споделяне на мрежи (Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center)

Windows 10 – Настройки > Мрежа и интернет > Състояние > Център за споделяне на мрежи (Settings > Network & Internet > Status > Network and Sharing Center)

2. До Връзки (Connections) щракнете върху името на вашата Wi-Fi мрежа, подчертано в синьо.

3. В страницата за състояние на Wi-Fi, която се отваря, щракнете върху Свойства на безжичната мрежа (Wireless Properties) и след това върху раздела Сигурност (Security)

4. Накрая поставете отметка в квадратчето до Показване на знаци (Show characters), за да се покаже над него паролата на вашата Wi-Fi мрежа.

Ако искате да намерите други Wi-Fi пароли, за мрежи към които сте се свързали, но в момента не сте, следвайте следните стъпки:

1. Щракнете с десния бутон на мишката върху иконата на Windows в лентата на задачите на работния плот.

2. Щракнете върху Windows PowerShell (Admin / Администратор).

3. Въведете netsh wlan show profile и натиснете Enter на клавиатурата, за да видите всяка Wi-Fi мрежа, към която сте се свързали.

4. След като откриете Wi-Fi мрежата, за която искате да получите паролата, въведете netsh wlan show profile „(Wi-Fi име на мрежата)“ key=clear, след което натиснете клавиша Enter.

Например: netsh wlan show profile „Home Internet“ key=clear

Там ще се появят настройките за профил, свързаност, сигурност и прочие. Паролата за Wi-Fi мрежата ще се появи в раздел Настройки за сигурност (Security Settings) -> Съдържание на ключа (Key Content). Същия процес може да извършите и чрез използването на Command Prompt. 

Как да намерите паролите за Wi-Fi в MacOS

Всяка парола, която сте въвели и запазили на Mac, се съхранява в Keychain Access – системата за управление на пароли за MacOS. Това включва и паролите за Wi-Fi мрежи. 

За начало използвайте функцията за търсене, за да отворите приложението Keychain Access и направете следното:

1. Щракнете върху Система (System) под Ключодържатели на системата (System Keychains) в страничната лента.

2. След това щракнете върху Пароли (Passwords) в горната част на прозореца.

3. Намерете Wi-Fi мрежата, за която искате да получите паролата, и щракнете два пъти върху нея.

4. Накрая поставете отметка в квадратчето до Покажи паролата (Show password) и въведете паролата на системата, когато бъдете подканени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини