Всичките 60 сателита на Starlink се включиха и функционират

2
2182

Първото масово извеждане на сателити от проекта Starlink протече без каквито и да било проблеми. Устройствата заеха необходимите орбити и успешно започнаха своята работа. През следващите тридесетина дни те ще продължат да набират височина със собствените си двигатели.

В края на месец май космическата компания на Илън Мъск SpaceX изведе в орбита около Земята 60 телекомуникационни сателита Starlink. Досега не бе съвсем ясно доколко успешна ще бъде тяхната работа, като Мъск допускаше, че част от тях няма да работят.

Въпреки съмненията, всичките 60 сателита безпроблемно започнаха работа, разпънаха слънчевите си панели и влязоха във връзка с наземните станции.

През следващите 3-4 седмици те трябва да се издигнат от сегашната орбита с височина 440 км към своите постоянни орбити с височина 550 км.

Всичките сателити имат двигатели, задвижвани с криптон, които им дават възможност да маневрират и да избягват сблъсквания. А в случай на повреда е предвидена процедура за безопасно извеждане на комуникационния сателит от орбита.

Това изстрелване на Falcon, която изведе в космоса 60 сателита Starlink наведнъж, е само началният етап от развитието на орбиталната сателитна мрежа Starlink. Компанията SpaceX възнамерява да изведе в орбита 12 000 от тези сателити. Това е няколко пъти повече от всички сателити, които днес се намират в орбита около Земята.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

Браво!

жик-так
жик-так

Това значи ли, че ако обиколи земята със спъници задвижвани с криптон… Супермен няма да може да премине тази орбитална бариера и да основе Justice League? 🙁 Иначе по статията евала на Мъск канто винаги, ако не пробие с колите при толкова много хейт (което ме съмнява), поне със Спейса напредва яко.