Всички банкови сметки в едно приложение, благодарение на PSD2 директивата на ЕС

9
869
ОББ представя за първи път на българския пазар мултибанкинг в мобилно банкиране

Новата функционалност позволява клиентите на ОББ да следят сметките си и в други банки през ОББ Мобайл

ОББ представи за пръв път на българския пазар функционалността мултибанкинг в мобилно приложение, която позволява на клиентите на банката да следят информацията за свои сметки, разполагаема наличност, движение и детайли по трансакции в други банки. Благодарение на новата функционалност на приложението ОББ Мобайл, клиентите на банката могат да виждат на едно място през телефона си балансите по своите сметки засега в още 4 български банки – УниКредит Булбанк, ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Необходимо условие при добавянето на нова сметка е тя да има IBAN номер и да е достъпна онлайн.

Онлайн проучване на ОББ, проведено в началото на тази година, показва готовността на българските потребители да се възползват от такава иновация. Над половината от запитаните имат сметки в повече от една банка (52.9%), а почти ¾ биха използвали мобилно приложение, което им показва данни за състоянието на сметките им в повече от една банка (72.9%).

Иновацията е предимство именно за физическите лица, които разполагат с банкови сметки в повече от една банка и представлява удобство при следене на движението по сметките и получаването на детайли по дадена трансакция.

Достъпно е и извличане на детайлите по конкретната трансакция в pdf формат. Въвеждането на новата функционалност става възможно благодарение на Втората директива за платежни услуги (PSD2), съгласно която банките следва да осигурят възможност за достъп до водените от тях банкови сметки на клиента и с негово съгласие от страна на други доставчици на платежни услуги (банкови и небанкови). Сигурността на информацията за банковите сметки и движенията по тях се гарантира от защитните механизми на мобилното приложение ОББ Мобайл.

„ОББ първа у нас предлага на клиентите си мултибанкинг, т.е. възможността да управляваш сметките си  в различни банки директно от мобилното банкиране на ОББ. Това технологично нововъведение е само един от многото проекти в сферата на иновациите, с които целим ОББ да се превърне в един от иновационните лидери в България“, заяви главният изпълнителен директор на ОББ г-н Петър Андронов.

 „Развитието на мобилното банкиране е сред акцентите за ОББ през тази година. Финансовият сектор има да догонва зрелостта на потреблението при редица други мобилни услуги и има страхотен неоползотворен потенциал. Само за една година клиентите на ОББ, които имат мобилно банкиране, се увеличиха с 25% и вече съставляват 24% от активните ни клиенти.“, допълни иновационният лидер на ОББ г-н Кристоф де Мил.

ОББ Мобайл е специализирано приложение за мобилни устройства – телефони и таблети с операционна система Android и iOS. Приложението е предназначено за извършване на основни активни и пасивни банкови операции от физически лица и фирми, както и за получаване на обща банкова информация. Добавянето на новата функционалност мултибанкинг е в синхрон с визията на ОББ за модернизация и дигитализация на процесите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари