Google завърши прехода към възобновяеми източници на електрическа енергия. Сега всички обекти на корпорацията се захранват с помощта на слънчеви и вятърни електроцентрали.

Интернет гигантът увеличи количеството консумирана енергия от възобновяеми източници до 3 гигавата и с това изцяло удовлетвори потребностите на корпорацията от електричество.

По този начин, Google стана най-големият в света корпоративен купувач на възобновяема енергия. Сумарните инвестиции на корпорацията в областта на чистата енергетика достигнаха $3,5 милиарда, като две трети от тях са за обектите в САЩ. Предполага се, че този интерес към чистата енергетика допълнително е предизвикан от падането на цените на слънчевата и вятърната енергия с 60-80% през последните две-три години.

Google започна своя път към пълен отказ от традиционните източници на енергия през 2010 година, когато интернет гигантът сключи първия договор за изкупуване на природна енергия от щата Айова, откъдето започнаха да постъпват 114 мегавата чиста енергия.

През следващите години Google стана лидер по количеството използвана възобновяема енергия. Плановете бяха цялостно преминаване към слънце и вятър през 2016 година, но това стана сега.

На второ място по използване на чиста енергия е Amazon, която в края на годината ще започне да получава 1,1 гигавата чиста, покриващи 50% от нейните потребности.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за