fbpx
3.8 C
София

Всички сме на милостта на този десетилетен програмен език, но разглеждаме ситуацията напълно грешно

Най-четени

Със сигурност сте чували за програмния език COBOL и проблемите, които има около него. До ден днешен, много банки, правителства и компании разчитат на 60-годишния език за програмиране. Най-сериозният проблем е, че все по-малко и по-малко хора могат да боравят с него.

IMB и Micro Focus, компаниите, които имат най-сериозна роля в опитите за решаване проблема, създадоха програми за обучение на програмисти

Без някакви по-централизирани инициативи, няма как недостигът на кадри да се реши

Фокусът на средностатистическия програмист е на други места. Оказва се обаче, че това може да се окаже крайно недостатъчно.

Според технологичния стартъп Phase Change Software, COBOL е език, който опитните програмисти могат да научат сравнително лесно. Ключът към разковничето е, че техните трудности се състоят в разбирането му в контекста на реални приложения.

„В COBOL пространството имаме милиони линии активен код. За да се извърши нужната поддръжка, ние имаме нужда от разработчици, които разбират какво прави този код. Но когато пишеш комплексни приложения, кодът написан сутринта може да стане неактуален до вечерта.“, обясняват от там, цитирани от TechRadar.

Именно в следствие на липсата на кадри с нужното познание (защото те се оттеглят или преквалифицират), тенденцията за решаването на проблемите става все по-проблемна. Вместо да са се търсят легитимни начини това да се случи, все по-често се налага да се гради върху и около съществуващия код.

Ефектът от това се изразява в трансформацията на тези приложения към прекалено раздут и тромав софтуер, който става все по-труден за разбиране.

Ето това е проблемът с COBOL, който трябва да разгледаме тук и сега.

Според данни на Ройтерс, мнозинството разработчици, които все още са запознати с COBOL, са хора, които са към края на кариерите си. Само 11.5% от тях са под възрастта от 35 години, а 18.8% са на 55 или по-възрастни.

Въпреки че този език се използва за проекти от критична важност, интересът към него спада главоломно от 2002 насам. Тогава той е 5-ти по популярност, а сега е 33-ти в класацията на най-популярните езици.

Да, вкарването на свежа кръв в редиците е добро начало, но нищо повече. Тези нови разработчици, без значение колко талантливи са, не могат да направят кой знае какво. Те са постоянно под напрежение, че могат да счупят приложение, което не разбират и може би голяма част от тях няма да разберат. В почти буквален смисъл, някой трябва да ги държи за ръката.

Същият този риск кара банките и застрахователните компании да са силно колебливи по отношение на миграцията към друга платформа

Те са готови да плащат глоби заради неспазване на различни изисквания. Готови са да оправят проблеми по код, с риска да счупят приложението и да свалят системите си. Тогава все пак имат повече варианти нещата да се върнат до работещо положение, в сравнение с миграцията. Поне за сега.

Каква е идеята на Phase Change?

Скоро те ще са готови с AI-базиран инструмент, който се нарича COBOL Colleague. Този инструмент ще може да насочва разработчиците към точните места в кода, на които трябва да се обърне внимание.

Целта е да се намали нуждата от теоретични експерти и много старши програмисти, където недостигът е най-голям. Надеждата е, че по-младите разработчици няма да имат толкова голяма нужда от някой, който да ги води през процеса, за да поддържат кода.

От Microsoft са изчислили, че модерните разработчици прекарват до 80% от времето си в идентифицирането на проблемен код. Ако можем да съкратим това време, не само ще имаме по-устойчиво решение за проблемите с COBOL, но и ще повишим продуктивността.

Вече една банка в САЩ използва бета версия на COBOL Colleague. Водят се преговори с друга, която е в Европа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини