„Вторият Сноудън“ получи 9 години затвор за кражбата на секретни документи

2
645

В края на миналата седмица, 19 юли, в щата Мериленд служителят на Агенцията за национална сигурност на САЩ Харолд Мартин (Harold Martin) бе осъден на девет години лишаване от свобода за кражбата на 50 TB секретни материали с „изключително чувствителна информация“. Файловете са вземани от секретните служби в продължение на 20 години. Интересно е, че правоприлагащите органи така и не откриха доказателства той да е предал секретните материали на някой друг.

Според официалните лица, инцидентът е напълно възможно да се окаже най-голямото изтичане на секретна информация в историята на САЩ. Мартин е обвинен в похищаването на 50 TB секретни документи, което е станало през периода от 1996-та до 2016-та година. Информацията е на различни американски секретни служби – АНС, ЦРУ, киберкомандването на САЩ и Националното управление на военно-космическото разузнаване на САЩ.

В списъка с откраднатите документи включва и ръководството на Агенцията за национална сигурност за използване на специализирания софтуер на АНС плюс файл от 2007 година, в който най-подробно са описани ежедневните кибероперации на агенцията. Адвокатът на Харолд Мартин заяви, че тези действия са резултат от психично заболяване и не са предателство. Но обвинението посочва, че той е дал клетва, която е нарушавал в течиние на много години.

Харолд Мартин е работил в компанията Booz Allen Hamilton Holding, в която работеше и Едуард Сноудън.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
fufu
fufu

Поне да беше разкрил нещо..

Efix
Efix

Ако той е работил в тази компания, където се е работело с тези данни и не ги е дал/продал на никого, то тогава за каква кражба става дума?