Въвеждат със закон черни кутии за колите в САЩ

2
38

В американския Сенат е бил приет нов закон, който предвижда до 2015 година във всички нови автомобили да се поставят черни кутии, по подобие на практиката, която се използва при самолетите. Основната функция на черните кутии ще бъде да се събира повече информация при инцидент на пътя, но новото изискване оставя съмнения за нарушаване на личната неприкосновеност, съобщи Mashable.

Черните кутии в автомобилите ще превърнат американските пътища в един огромен Биг Брадър. В закона е записано при какви условия може да се използва информацията, записана от устройството. Тя може да се разгледа от собственика на колата, медицински лица, органите на реда, които се занимават с разследване или след съдебна заповед. По непотвърдена информация, черните кутии ще позволяват на правителството да следи автомобилите в реално време.

Новата система ще направи възможно пътните данъци да се определят на изминат километър, като по този начин ще се увеличи ефективността на данъчната система и нейната справедливост. Черната кутия ще записва разговорите в колата, както и различни данни от компютъра, който управлява двигателя и другите системи.

Законът за автомобилните черни кутии се подкрепя от двете най-популярни партии в САЩ, а това означава, че почти сигурно ще влезе в сила.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари