fbpx
-1.2 C
София

Във Ватикана ще спасяват хилядолетни книги с технология на NASA

Най-четени

Във Ватикана освен дома на папата се намира и една от най-старите библиотеки в света. Там се съхраняват ръкописи, които са много древни и вече се разпадат, въпреки усилията на специалистите да спрат гниенето и разрухата. Единственото спасение за ценните книги е тяхното обръщане в цифров вид. Проблем обаче е форматът, който трябва да бъде еднакво актуален както сега, така и след 100 и повече години. Тук на помощ идва NASA и един от специалните файлови формати на американската агенция, информира Space.com.

Още през седемдесетте години на миналия век европейски и американски експерти създадоха формата FITS, който и до момента се използва активно. Почти всички сателити и орбитални телескопи, от сорта на Хъбъл, съхраняват изображенията си в този формат.

FITS или „flexible image transport system” е уникален с това, че предлага обратна съвместимост назад във времето. По този начин съвременните компютри нямат проблем с разчитането на файлове във FITS, създадени преди 40 години, а и след още 100 компютрите пак няма да се затрудняват да разчитат изображенията.

Някои от произведенията, съхранявани в библиотеката на Ватикана са на почти 2 000 години и сканирането им вече е започнало. Пълната съвместимост на FITS е заключена в това, че инструкциите за разчитане и дешифриране на информацията се намират в началото на самите файлове. По този начин гаранцията, че изображението ще бъде изведено е пълна, без значение колко години са минали.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини