Във Великобритания бе открит нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо

8
1858

Британските учени официално обявиха, че са идентифицирали нов щам на коронавируса. Днес главният лекар на Англия Крис Уити заяви, че е напълно възможно той да се разпространява по-бързо от всички досега известни щамове на новия коронавирус. Медицинските експерти спешно изясняват дали този щам може да предизвика по-висока смъртност.

„В резултат от бързото разпространение на новия щам спешно бяха създадени нови компютърни модели, с помощта на които се моделира бързия ръст на заболеваемостта, базиран на медицинските данни от югоизточната част на страната. Експертната група по възникващи респираторни заплахи (NERVTAG) счита че новият щам може да се разпространява по-бързо“ – цитира британските Медици агенция Reuters.

Да напомним, че само преди един ден Reuters цитира министъра на здравеопазването на Южна Африка, който заяви че е открит нов щам на коронавируса, който всъщност е движещата сила на втората вълна.

„На на днешния публичен брифинг обявяваме, че един от вариантите на вируса SARS-CoV-2, който класифицирахме като 501.V2, бе идентифициран от нашите учени. Спешно събраните доказателства убедително показват, че сегашната втора вълна, която преживяваме, се дължи на този нов щам“.

Часове след публикуването на новината за новия щам, европейските държави започнаха да ограничават авиационните връзки с Великобритания. Първи бяха Нидерландия и Белгия. Италия заяви, че също възнамерява да спре каквито и да било контакти с Великобритания. Въпросът за прекратяване на контактите с Великобритания обмислят също така Германия и Франция.

Допълнено: СЗО обяви че същият щам е открит в Дания, Нидерландия и Австралия.

Допълнено 20:00

На заседание на МС бе взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от тази нощ – от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година.

 

4 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари