Във вторник стартира новия проект на Wikimedia – Wikivoyage

0
50

По-рано тази седмица, Джими Уелс, основател на Wikipedia и Wikimedia Foundation, съобщи, че в средата на този месец предстои да стартира официалната версия на най-новия му проект – Wikivoyage.

В момента сайтът е в бета вариант. Wikivoyage съдържа повече от 25 000 статии и може да бъде разглеждан посредством всякакви устройства, а освен това може да бъде свален безплатно и като PDF файл. Освен възможността за сваляне на целия сайт в PDF формат, може да подберете статии, които да съберете и оформите като книга и свалите в различни формати или да поръчате вашата подборка в книжно тяло.

Всяка от статиите в сайта е оформена в познатия ни на всички формат на Wikipedia и доставя различна туристическа информация. Засега сайтът предлага статиите на осем езика, макар че не всички статии да са преведени на тях.

През август миналата година общността на Wikipedia гласува за създаването на туристически сайт от Wikimedia Foundation. Проектът бе посрещнат с неодобрение от собствениците на комерсиалния туристически сайт Wikitravel, поддържан от компанията Internet Brands, които заведоха дело срещу двама от доброволците, които участват в създаването на Wikivoyage обвинявайки ги в кражба на интелектуална собственост и нелоялна конкуренция.

Делата между Internet Brands и Wikimedia Foundation не бяха широко отразени в медиите. Всичко започва, когато двама от създателите на Wikitravel се оттеглят от проекта, поради това, че те смятат, че сайтът е изключително лошо администриран, присъства прекалено много реклама и отношението на Internet Brands е нелоялно, както към създателите на проекта, така и към общността на сайта. Те изтеглят материалите, за които са отговорни, което инициира и делата срещу тях от страна на Internet Brands. Работата е там, че компанията няма права над материалите, които са лицензирани под договорите на Криейтив Комънс. Когато членовете на общността на Wikitravel се местят към Wikivoyage, собствениците на Internet Brands стартират дела срещу създателите на Wikivoyage.

През септември месец миналата година, Wikipedia завеждат дело срещу Internet Brands с основанието, че компанията няма право да спъва, блокира или саботира създаването на Wikivoyage.

Wikivoyage стартира официално на 15-ти януари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари