Във Firefox 85 значително ще бъде подобрена защитата от следене

0
762

В края на следващия месец трябва да излезе новата стабилна версия на браузъра Firefox в която ще бъде вградена технологията за защита Network Partitioning. За подобряване конфиденциалността на потребителите в интернет, разработчиците на Firefox са използвали разделяне на стека на базата на стандарта Client-Side Storage Partitioning. Първият браузър, в който се използва същата технология, бе Safari. Това е наистина сериозна промяна, което съществено усложнява следенето на потребителите чрез използването на общия кеш.

Повечето интернет потребители знаят за cookie файловете и как те могат да бъдат използвани за следене на посещаваните сайтове. Но малко хора се досещат, че и другите данни, които са записани локално, също могат да се използват за следене на потребителите. Освен cookie файловете, браузърите записват в своя кеш HTTP файлове, изображения, иконки, шрифтове и още много други неща. Досега тези данни бяха общи, съхраняваха се в един общ кеш, с което се постига известно повишаване на производителността. Така например, вместо да се зарежда шрифт за всеки един отделен сайт, браузърът го взема от кеша, ако този шрифт е бил записан там по-рано. Само че сайтовете могат да използват тази информация, за да се разбере, дали потребителят е посещавал тези уеб-страници в миналото.

Започвайки от Firefox 85, браузърът ще разделя тези ресурси, за да предотврати този начин за следене на потребителите. Разделянето на HTTP кеша е осъществено и от Google във версия Chrome 86 и нагоре.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари