fbpx
-1.1 C
София

Възможно е талибаните в Афганистан да преследват населението чрез биометрични данни

Най-четени

В доклад от ситуацията в Афганистан на Организацията на обединените нации, който наскоро беше цитиран и популяризиран от Би Би Си, се казва, че талибаните, които превзеха местното управление, са засили рязко издирването на хора, които са работили и са сътрудничили на силите на НАТО и САЩ в миналото.

Гигантските запаси от биометрични данни – пръстови отпечатъци, лицеви снимки и сканирания на ретината, събрани както от американската армия, така и от афганистанското правителство, биха могли, според някои, да представляват риск за гражданите, които сега са на прицел на новото самопровъзгласило се управление на страната.

Брайън Дули, старши съветник на активистка група „Човешките права на първо място“, каза в рамките на подкаста на BBC Tech Tent, че макар много малко неща да се знаят окончателно на този етап, „талибаните предстои да получат достъп до огромно количество бази данни с биометрична информация“.

През годините американските войници често се получавали задачи в рамките на мисиите си в Афганистан да използват ръчно преносими устройства, наречени HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), които в движение могат да събират пръстови отпечатъци, лицеви форми и сканирания на ретината, които са картотекирали в огромни бази данни.

Тези действия досега бяха възлагани на американските войници за идентифициране на производителите на експлозиви и членуващите в радикализирани организации, като биометричните данни през годините са помогнали в доста ситуации с цел идентифицирането на различни замесени лица, които са имали отношения с радикалните организации в региона.

Първоначалната военна амбиция на САЩ е била да успее да картотекира биометричните данни на 80% от населението (над 25 милиона души) в единна система, въпреки че действителната постигната цифра се смята за много по-малка.

Във вторник от информационния портал Intercept обявиха, че военни източници са съобщили, че някои от устройствата на американската армия HIIDE са попаднали в ръцете на талибаните, докато от Ройтерс съобщиха за жителите на Кабул, че талибаните извършват инспекции „от къща на къща“ с помощта на „устройства за биометрично идентифициране“.

Африкански военни източници казват, че биометричната инфраструктура на САЩ и старото афганистанско правителство сега е в ръцете на талибаните.

Питър Кирнан, бивш американски военен и настоящ член на американския мозъчен тръст The Truman National Security Project казва, че е вероятно талибаните да имат достъп до някои от биометричните данни, но не е сигурно дали те имат технологичната осигуреност, за да успеят да ги разчетат и използват по някакъв начин срещу населението.

А журналистката и писателка Ани Якобсен, която изследва различните технологии и системи за военна биометрия, смята, че е малко вероятно талибаните да имат достъп до големи количества данни, събирани през годините от американските и афганистанските държавни служители, дори да притежават в ръцете си устройства HIIDE.

Тя добавя, че никакви данни от американската армия досега не са споделяни с афганистанските партньори на проекта за картотекиране на биометричните данни на населението, тъй като още през годините е имало опасения, че „някой корумпиран служител може да даде достъпа до тази чувствителна информация в ръцете на престъпници“.

Г-жа Якобсен още допълва, че данните от устройствата HIIDE не се съхраняват в системи и сървъри в Афганистан, а в автоматизирана система за идентификация на биометрични данни на Пентагона, която тя описва като „система от системи“ поради високата ѝ сложност, която би била изключително трудна за проникване, особено когато липсват необходимите технически и информационни ресурси за тази цел.

Тя още смята, че на практическо ниво социалните мрежи могат да бъдат доста по-лесен източник за информация и проследяване на населението от страната на талибаните, тъй като за тази цел далеч не са необходими сериозни технологични ресурси и човешки умения, но някои социални мрежи вече обявиха, че вземат мерки за ограничаване на този риск от проследяване.

От Би Би Си са се свързали специално с Министерството на отбраната на САЩ с искане за допълнителна информация относно въпроса, като към момента все още очакват официалния отговор.

Афганистанското правителство също събира биометрични данни

Африканският национален статистически и информационен орган е обработил повече от шест милиона подадени искания за достъп до биометрична лична карта e-Tazkira сред населението, която включва пръстовите отпечатъци, лицева снимка и сканиране на ириса на гражданите.

Биометричните данни, в това число и комбинирани със системи за проследяване на лица, също бяха използвани за проверка на регистрацията на избирателите на изборите в страната през 2019 г. – същите, по реда на които беше избрано и настоящото правителство на Афганистан, преди да бъде свалено чрез насилнически действия от радикализираните талибани.

Страната дори стартира регистър на бизнеса и планира да събира биометрични данни от всички студенти на територията на местните университети.

През 2016 г. афганистанската телевизия съобщи, че талибаните са използвали биометрични скенери, за да идентифицират пътници в автобуси, които са били членове на службите за сигурност или на западни организации, в рамките на жестока засада, с която тогава бяха отнети 12 живота. Все още не е ясно как точно може да бъде тълкувано това и дали има сериозни притеснения за сигурността на местното население, което някога е имало нещо общо със службите за сигурност и отбрана, както и е работило съвместно със западните организации за поддържане на мира и сигурността в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини