fbpx
-1.1 C
София

Възможно е цената на ChatGPT „Pro“ да бъде 42 долара месечно

OpenAI заяви по-рано този месец, че ще тества по-бърза, платена версия на чатбота с изкуствен интелект, но не е ясно дали цената от 42 долара ще се запази

Най-четени

По-рано този месец OpenAI заяви, че обмисля начини за монетизиране на своя чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, като даде възможност на потребителите да се регистрират за ранен достъп до „ChatGPT Professional“. Сега някои потребители казват, че са получили достъп до тази професионална версия, което струва 42 долара на месец.

От OpenAI не са потвърдили, че това е официален тест, нито са направили някакви съобщения. От The Verge се свързаха се с компанията за повече информация, но междувременно не забравяйте, че функциите и цените могат да се променят, преди ChatGPT Professional да бъде пуснат на пазара.

Както OpenAI заяви по-рано този месец: „Моля, имайте предвид, че това е ранна тестова програма, която може да се промени, и в момента не предоставяме общодостъпен платен професионален достъп до ChatGPT“

Имайки предвид това, какво ще получите за 42 долара на месец? Според скрийншотите, споделени от потребителите, получили ранен достъп, получавате по-бърза реакция, по-надежден достъп (защото ChatGPT често не работи) и „приоритетен достъп до новите функции“ (каквито и да се окажат те).

Захид Хаваджа, разработчик, който работи по редица проекти с изкуствен интелект, сподели видео с работата на професионалното ниво на ChatGPT както на настолен, така и на мобилен компютър (както и скрийншот на плащането си към OpenAI като доказателство). Както отбелязва Хаваджа, системата определено реагира по-бързо от безплатната версия.

По-трудният въпрос обаче е свързан с цената. В официалния Discord на ChatGPT много потребители изразиха гняв и разочарование от цената от 42 долара.

„Ако ми носеше пари, бих могъл да оправдая цената от 42 долара на месец, но в моята страна това е добър процент от минималната работна заплата“, казва един потребител.

„Много ми се искаше да платя за плана, но 42 долара са твърде много“, каза друг.

„42 долара не е твърде много за тези, които ще използват често чатбота, и искат да станат „свръхчовеци“ с помощта на ИИ. За много хора обаче това ще бъде твърде много“, казва друг.

Както отбелязва последният коментатор, ясно е, че преценката на потребителите за всяка цена ще зависи от тяхната нужда от услугата. Има много свидетелства за хора, които използват ChatGPT, за да ускорят работата си, и за тези хора 42 долара на месец вероятно ще са разумен разход като при всеки друг абонамент за софтуер. Случайните потребители обаче ще трябва да се надяват, че безплатната версия ще остане и ще поддържа паралелност на функциите (повече или по-малко) с професионалната версия. В крайна сметка, дори и малка такса ще бъде ефективен филтър, за да се види колко полезен е ChatGPT в действителност, и предвид липсата на подобни услуги, 42 долара вероятно са спекулативен първи опит за ценообразуване от страна на OpenAI, и може би шега.

Не бива да забравяме, че пазарът на чатботове с изкуствен интелект ще се разрасне през тази година. Не само че има конкурентни системи в процес на разработка (като Claude, създадена от бивши служители на OpenAI, но в момента достъпна само в затворена бета версия), но избраният от OpenAI технологичен гигант Microsoft планира да интегрира ChatGPT в Bing и в своя офис пакет, докато Google според съобщенията бърза да демонстрира свой собствен продукт за търсене във формата на чат по-късно тази година. ChatGPT привлече интереса на първите потребители, но скоро ще има голяма конкуренция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини