Възобновиха клиничните изпитания на британската ваксина срещу COVID-19

0
365

Клиничните тестове на ваксината срещу новия коронавирус, създадена в Оксфордския университет съвместно с компанията AstraZeneca, бяха възобновени след прекъсване от една седмица. Прекъсването се наложи поради възникването на напречен (трансверзален) миелит при един от доброволците за тестване на новата ваксина. AstraZeneca официално съобщи, че клиничните тестове ще бъдат продължени само във Великобритания, понеже другите държави засега на са дали съответното разрешение за продължаване на изпитанията.

В началото на месец септември клиничните тестове на британската ваксина на базата на аденовируса на шимпанзе бяха спрени в целия свят. Към тази дата във Великобритания се провеждаше 2/3 фазата на тестване на ваксината, а в САЩ, ЮАР и Бразилия се провеждаше пълноценната трета фаза на изпитанията. Причината за прекъсването е острото състояние на един от доброволците. При него бе открит напречен миелит и възникнаха подозрения, че това може да е страничен ефект от ваксинацията.

Компанията AstraZeneca заяви, че подобни прекъсвания на клиничните тестове са нещо обикновено и при провеждането на подобни изпитания с голям брой хора, тези случи възникват съвсем случайно. Astra Zeneca вече веднъж прекъсна клиничните тестове през юли,  когато при един от доброволците се появиха неврологични симптоми. Направената проверка показа, че този човек е имал недиагностицирана множествена склероза. Събраната група от независими експерти направи проверка и съобщи, че в този случай ваксинацията няма нищо общо.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари