fbpx
8.5 C
София

Възобновиха работата върху браузърния енджин Servo

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създателите на браузърния енджин Servo, написан на езика за програмиране Rust, обявиха, че са получили финансиране, което ще помогне за съживяването на проекта. Като първи предстоящи задачи се споменават връщането към активното развитие на този енджин, възстановяването на неговата общност и привличането на нови членове. През 2023 година се планира да се подобри системата за оформяне на страниците (layout system) и да се постигне качествената поддръжка на CSS2.

Проектът е в застой от 2020 година, след като Mozilla уволни екипа, който работеше върху Servo, и прехвърли проекта на организацията Linux Foundation, която планираше да създаде общност от заинтересовани програмисти и компании за разработването на Servo. Да напомним, че преди да стане независим проект, енджинът  се развиваше от специалисти на Mozilla съвместно със Samsung.

Енджинът е написан на програмния език Rust и е характерен преди всичко с поддръжката на многонишково рендиране на уеб страниците, както и с много доброто разпаралелване на операциите с DOM (Document Object Model). Освен това, благодарение на използваните в Rust технологии за безопасно програмиране дават възможност рязко да се вдигне нивото на информационна безопасност на кодовата база. В началото енджинът Servo на Firefox не можеше пълноценно да използва  потенциала на съвременните многоядрени процесори и използваше предимно еднонишкови методи за обработка на съдържанието. Но сега Servo може да разделя DOM кода и рендирането на множество по-малки задачи, които могат да се изпълняват паралелно и по този начин много ефективно се използват ресурсите на съвременните CPU.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини