fbpx
3.5 C
София

Възстановяване на изтритите файлове в ОС Linux

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Случва се понякога да изтрием файлове, които още ни трябват. Това е особено опасно в терминала на Linux, понеже там не е предвидено кошче за изтритите файлове и те се премахват без опция за възстановяване.

 

Всички знаят, че е необходимо внимателно отношение към файловете, но какво да направим, когато това вече се е случило, а файловете са били важни и трябва да бъдат възстановени. В някои случаи това е възможно.

Малко теория

Всеки файл заема определено пространство в диска, а файловата система ни предоставя достъп до файла чрез препратки към неговото начало, по които всяка програма може да получи достъп до целия файл.

Би било крайно бавно и неефективно, ако с изтриването на файла операционната система презаписва неговото съдържание и го запълва примерно с нули. Но вместо това файловата система просто премахва линка към тази област на своята база, а дисковото пространство, което е било заето от този файл, се отбелязва като свободно за използване. Но самите файлове са все още там и ако побързаме, върху тях няма да е записана нова информация и те ще могат да се възстановят.

Нека разгледаме основните програми, които могат да помогнат в тази ситуация.

1. Safecopy

Това е един съвсем опростен софтуерен инструмент, който може да се използва за възстановяване на данни чрез тяхното преместване от едно място в друго. Програмата не възстановява отделни файлове, а просто копира данните от дадено повредено устройство към работещо.

Разликата между тази помощна програма и другите стандартни програми за копиране е в това, че Safecopy не прекратява работата си ако се сблъска с грешка, като например лоша операция на четене или повреден сектор. Safecopy има много допълнителни опции и възможност за създаване на файлова система от повреден информационен носител. Програмата работи бързо.

Safecopy може да бъде инсталирана от стандартните хранилища на всяка Linux дистрибуция. Почитателите на Ubuntu и Mint могат да изпълнят в командния ред:

sudo apt install safecopy

С тази програма не могат да се възстановят изтрити файлове, но могат да се копират повредените данни. Това в редица случаи е достатъчно, понеже неголемите повреди не оказват особено влияние например на филмите.

За да се възстановят файловете от Linux дела /dev/sda1 е необходимо да се изпълни:

sudo safecopy /dev/sda1 /home/files/

Всички файлове, които е възможно да бъдат копирани ще се озоват в /home/files/.

2. TestDisk

TestDisk е изключително мощен инструмент за възстановяване на данни. Той не се опитва да копира данните от повредено устройство, а оправя грешките и проблемите на ниво дялове.

Програмата може да възстановява изтрити дялове, GPT и MBR таблиците, да прави резервни копия на дисковете, да възстановява boot секторите и най-главното, да възстановява изтрити файлове от файловите системи NTFS, FAT, exFA и файловите системи от фамилията Ext. Възможно е да се копират файловете от изтритите дялове на всички тези операционни системи. TestDisk възстановява файловете и от дисковете на ОС Windows, но сега темата е Linux.

Работата на Safecopy е съвсем различна за различните операции с дялове и файлове. Вграден е псевдографичен помощник, който стъпка по стъпка води потребителя по възстановяването на информацията.

TestDisk присъства в официалните хранилища и може да бъде инсталирана чрез софтуерния мениджър. В Ubuntu може да се използва и командата:

sudo apt install testdisk

А самата програма да се стартира чрез:

sudo testdisk

На първата стъпка се избира Create New Log:

Следва избиране на диска, от който ще възстановяваме изтрити файлове:

Трябва да се избере и таблицата на разделите (partition table):

За работа с файловата трябва да се избере Advanced:

 

След избирането на необходимия раздел избираме list:

Сега се виждат всички файлове в този раздел. Изтритите, но подлежащи на възстановяване файлове са оцветени в червено:

TestDisk е удобна за работа, понеже дава възможност за възстановяване на само един файл, вместо да се пресява голям обем копирани данни.

3. PhotoRec

Това е последната безплатна програма, предназначена преди всичко за възстановяване на видеота, фотографии, документи и архиви. Може да се каже, че именно това е програмата на Linux за възстановяване на изтрити файлове. Преимуществото на PhotoRec е предимно в това, че изцяло игнорира файловата система и вижда старите данни чрез свои алгоритми. Това означава, че PhotoRec ще работи, дори и ако файловата система е повредена или форматирана в бърз режим, при който се изтриват само имената на файловете.

За избягване на възможни проблеми, PhotoRec използва режим само за четене, което е напълно достатъчно за възстановяване на данните, стига разбита се, върху тези файлове с времето да не е записано нещо друго.

PhotoRec може да бъде изтеглена от хранилищата (в Mint се инсталира заедно с TestDisk), но може да се използва и конзолата:

sudo apt install photorec

Първо трябва да се избере дискът, с който ще се работи:

 

След това дисковият дял:

Следва файловата система и начина за сканиране:

Остава да се изберат за какви типове файлове да се извърши сканирането (архиви, изображения, филми и т.н), а накрая да се избере мястото, където да се запишат възстановените файлове.

Програмата възстановява много файлове, но без техните имена.

Тези три базови софтуерни инструмента обхващат широк спектър от задачите по възстановяването на файлове в ОС Linux и не само в Linux. Естествено, има още много подобни програми, но това са основните инструменти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини