fbpx
3.2 C
София

Въпреки икономическата рецесия, продължаваме да харчим много средства за онлайн пазаруване

Най-четени

Продажбите на стоки и услуги от онлайн магазини бележат спад след началото на коронавирусната пандемия, но все още купуваме изключително много неща онлайн през 2020 г. В някои случаи последните статистически данни предполаган, че много от нас може да не погледнат към магазин за електроника или продукти за здраве и красота в близко бъдеще…

Коронавирусната пандемия доведе до огромен ръст в продажбите на доставчици за храна до домовете, които предлагат поръчка онлайн, въпреки че по-голямата част от хората все още ходят в супермаркети за своите редовни покупки на хранителни стоки и това вероятно няма да се промени скоро.

„Доста очевидно е, че пандемията ускори преминаването от офлайн към онлайн покупки почти във всяка категория“, казва Майкъл Малооф, асоцииран директор в Earnest, компанията за анализи на данни, намираща се в Ню Йорк. „Затварянето по домовете наистина намали бариерата и съпротивите на много клиенти да изпробват нови канали за покупка, които не са опитвали никога досега. Макар и да е трудно повечето от нас да повярват, дори в развитите страни има много хора, които никога не са купували нищо онлайн, като за много от тях това се промени по време на пандемията.“

Earnest са проследили анонимна информация за плащанията от кредитни и дебитни карти на милиони души през първите няколко месеца от годината, за да разберат как са се променили навиците им на пазаруване.

Заключенията са, че промените са облагодетелствали много онлайн търговци на стоки на дребно, в това число и Amazon, Etsy и Wayfair, които обявиха огромни увеличения в продажбите и печалбите. Техните собственици и акционери всъщност са едни от малкото хора, които могат да отбележат ръст в общото им богатство, от избухването на пандемията. Във вторник американската верига Walmart добави една добра новина към историята си за тази година, съобщавайки че продажбите в онлайн магазина  са се удвоили през последното тримесечие. Но това идва за сметка на рязък спад в продажбите на стоки, от които хората нямат необходимост в тази ситуация – като на строителни материали например. Повече от две десети от търговците на дребно в САЩ са обявили фалит от началото на годината, тъй като въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, много клиенти се страхуват да стъпят във физически магазин.

Въпреки че все още не е известно как ще изглежда бъдещето на търговията след пандемията, ясно е, че определено ще включва по-малко физически магазини и продажби „лице в лице“. Плюс това, електронната търговия, която вече се разраства по-бързо от традиционната търговия на дребно, би трябвало да отчита постоянен тласък дори след приключването на пандемията.

Средствата, които потребителите харчат за закупуване на стоки на дребно се увеличава непрекъснато вече в продължение на три месеца, като отделът по търговия на анализаторската агенция отчита, че продажбите на дребно през юли са се увеличили с 1,2% въпреки високия процент на случаите с коронавирус, високата безработица и икономическите рецесии, които настъпиха, като следствие от пандемията.

Според данните на Earnest, почти във всяка голяма категория от търговията на дребно се наблюдава скок в онлайн продажбите по време на обявяването на извънредно положение и карантина по домовете по-рано тази година. Но, тъй като икономиката се отвори отново продажбите все пак започват по някакъв начин да се насочват към физическата търговия на дребно, особено за универсални магазини, магазини за облекла и аксесоари, както и при търговията със спортни стоки.

Софтуерната компания Adobe също проследява онлайн покупките, констатира подобна тенденция в доклад от този месец, като от нейните изследвания обаче става ясно, че все пак разходите на потребителите за покупка на стоки на дребно от физически магазини, не са чак толкова високи, колкото са били през изминалата година по същото време. В докладът още се добавя, че от началото на март до началото на август са били изразходвани 94 милиарда долара повече за онлайн търговия поради епидемията, като част от тях е за сметка на физическата търговия. При сегашните темпове на растеж, Adobe очаква, че приходите от онлайн търговия от началото на годината до месец октомври ще надхвърлят общата сума за онлайн покупки за цялата изминала 2019 г., а трябва да имаме предвид, че все още не са минали промоционални кампании, които генерират огромни приходи за онлайн търговците, като Черен петък и Кибер понеделник.

Други важни констатации са, че най-вероятно някои от нуждите на потребителите, след началото на пандемията, завинаги ще могат да бъдат задоволявани онлайн. Така например онлайн продажбите на електроника са били 37% от общите продажби на дребно на територията на САЩ, според информацията от Earnet. През месец април обаче, те са скочили до 92% поради затварянето на повечето физически магазини за електроника, тъй като секторът не се счита от първостепенно значение. Анализаторите очакват трайна промяна в поведението на потребителите и насочване към закупуване на електронни изделия вече предимно онлайн. В края на месец юли, 58% от всички покупки на техника на дребно са били онлайн, което е с 21 процентни пункта повече спрямо началото на годината.

„Има сектори, които никога няма да се върнат до състоянието, в което бяха преди избухването на епидемията. В тези сектори настъпи пълна промяна, хората просто осъзнаха, че всъщност няма нужда да отидат до магазина, за да си купят нов телевизор или лаптоп. И все пак има много други сектори и отрасли, за които ще отнеме много време, за да се променят потребителските навици.“

Сред тези категории, които не са се променили толкова драстично, например е търговията на хранителни стоки. Според Коуен тази индустрия е толкова голяма и представлява над 1 трилион от икономиката на САЩ всяка година, че дори най-невероятните промени по посока на предпочитане на онлайн търговията, няма да могат да направят промяна в пейзажа на съотношението между физическо и онлайн купуване.

Онлайн търговията на хранителни стоки е представлявала 13% от общите продажби на тези стоки в САЩ от началото на годината, а от средата на април тази стойност нараства до около 20%. Тези проценти са по-високи от обичайните, смятат анализаторите, тъй като освен, че една част от хората са предпочели за известно време да купуват хранителни стоки предимно от онлайн вместо от физически магазини, те все пак са започнали да се презапасяват и да се снабдяват с повече хранителни стоки, отколкото реално имат нужда, тъй като от началото на епидемията спря ходенето по ресторанти и заведения на обществено и бързо хранене, която тенденция очевидно няма да бъде запазена във времето.

Макар и 20% да не звучат много, за хранителната индустрия тези цифри за онлайн търговията са феноменални, особено като се имат предвид резултатите за същия период година по-рано. Делът на онлайн продажбите, в някои региони буквално се е удвоил през последните три месеца. Малооф каза, че част от това, което спира онлайн търговията на хранителни стоки да расте още по-бързо, е, че тези компании се надпреварват с нарастването на търсенето.

За финал, в доклада още се посочва, че някои от събитията по време на коронавирусната пандемия, са довели до трайни промени в потребителските навици на една част от хората. Така например, някои потребители ще продължат да се презапасяват с по-големи количества храна и други провизии все още, като се очаква тази тенденция при тях да се запази и след приключването на пандемията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини