„Върнете се на работа“: китайските чистачи получиха GPS гривни

6
1227

Китай е добре известен с най-разнообразните си технологии за следене, а сега внедри още една. На чистачите в Нанкин бяха раздадени и им наредиха да носят GPS гривни, които автоматично произнасят предупреждение, ако чистачът е застанал на едно място. Само че китайците, които нямат нищо против новите технологии за мониторинг, този път се разбунтуваха.

В китайския град Нанкин проведоха експеримент, който съвсем нагледно показа, къде минава границата за неприемане на технологиите за следене на хората. Изглежда китайците не са против непрекъснатото наблюдение, стига то да е тихо и незабележимо.

The Verge съобщи, че чистачите в Нанкин са задължени да носят на китките си гривни с GPS навигация, който следи тяхното придвижване по време на тяхната смяна. Но има още нещо: ако чистачът застане на едно място в продължение на над 20 минути, системата счита, че той мързелува, след което се чува предупреждението „Върнете се на работа. Върнете се на табота!„.

Публикацията за тази програма в South China Morning Post предизвика вълна от обществено недоволство. Още на следващия ден градските власти обещаха д махнат GPS гривните от ръцете на чистачите в Нанкин.

Но се оказа, че властите са изключили само най-досадната част на алгоритъма. Гривните вече са беззвучни, но както преди изпращат информацията от мониторинга и провинилият се чистач може да бъде наказан в офиса.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Manjaro DEEPIN
Manjaro DEEPIN

Спешно ни трябват 240 от същите гривни!

Кока Кола
Кока Кола

Това беше яко

Мирослав
Мирослав

Следващата стъпка е поставянето на чипове, съпроводено с галене по главата и един кремвирш.

Михаил Вохам
Михаил Вохам

Следваща стъпка – гривни с взривно устройство, ако излезеш от зоната си или седиш над 20 минути.

КОШМАРЪТ на Технологията!
Никакви технологии повече!

MasterYoda
MasterYoda

Сега в Китай, скоро и и по останалия свят… Спите ли добре, овце!?

Koko
Koko

беееее