fbpx
15.5 C
София

Вятърните електроцентрали на Шотландия генерират двойно повече енергия от консумацията на всички домакинства

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В Шотландия са инсталирани голям брой вятърни електроцентрали. Оказа се, че генерираната от тях енергия е повече от достатъчна за всички домакинства в страната.

Данните на WeatherEnergy показват, че шотландските вятърни централи за периода от януари до юни 2019 година са генерирали малко над 9,8 милиона киловатчаса електрическа енергия. Това е достатъчно за около 4,47 милиона домакинства, което е почти двойно повече, отколкото има в Шотландия. На теория, операторите на тази страна имат излишък от енергия, който може да стигне за по-голямата част на северна Англия.

Правителството на Шотландия вече планира да промени параметрите на своята енергийна система. Властите възнамеряват половината енергия да бъде осигурявана от възобновяеми източници, а към 2050 година изцяло да бъде прекратено изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Излязлата тези дни статистика показва, че всичко върви по план и дори планът леко се изпреварва.

Разбира се, Шотландия може да продава излишъците от електрическа енергия в други региони. Това ще намали консумацията на изкопаемо гориво. Но далеч не всички държави могат да последват примера на Шотландия и да използват вятърни електроцентрали за масово генериране на електрическа енергия. За ефективното използване на вятърни турбини, а и на слънчеви електроцентрали са необходими специфични природни условия.

За по-ефективно използване енергията на вятъра са необходими системи за нейното съхранение. Шотландия вече започна проект по изграждането на огромна акумулаторна станция, която ще може да съхранява енергията получена от 214 вятърни турбини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини