Вятърните централи на Дания за един ден генерираха повече енергия, отколкото е необходима на държавата

1
73

В края на 2011 година правителството на Дания утвърди програма, според която, към 2020 година вятърните генератори ще осигуряват 50% от необходимата електроенергия на държавата. Пълният преход към използване на възобновяеми източници на енергия е планиран за 2050 година, но най-вероятно и двете стъпки ще бъдат осъществени по-рано.

 

The Guardian съобщи, че на 9-ти юли тази година, който е бил доста ветровит, вятърните електроцентрали изцяло са осигурили електроенергията на Дания. И по-точно, произведена е повече от необходимата на държавата енергия – 116%. В 3 часа и 10 минути, когато консумацията на електроенергия в страната пада до минималната, вятърните централи са произвели 140% от необходимата енергия на Дания. 80% от излишната генерирана енергия са еднакво разпределени към Германия и Норвегия, а останалите 20% е поела Швеция.

 

„Това нагледно показва, че свят, изцяло захранван от възобновяеми източници на електрическа енергия съвсем не е фантазия“ – заяви пресаташето на европейската асоциация по вятърна енергетика Оливер Джой (Oliver Joy).

В официалния уеб-сайт на главния енергиен оператор на Дания в реално време и по много удобен начин се изобразява получената от вятърните генератори енергия и нейния експорт.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
stoyanps Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stoyanps
stoyanps

И дума не може да става за свят „изцяло“ захранван от възобновяеми източници. Поне докато се измисли достатъчно ефективен начин за съхранение на тази енергия. Защото сега е имало един ден, в който са достигнати 116%, но има и дни, в които не могат да се достигнат и 50%. Тогава какво правим?