10.8 C
София

В Австралия арестуваха лидер на хакерската група LulzSec

Най-четени

Австралийската полиция е арестувала „самопровъзгласилия се лидер“ на хакерската група LulzSec. Това се съобщава на сайта на полицията.

В прессъобщението на ведомството не се разкрива името на задържания 24-годишен мъж. Съобщава се, че той живее в град Пойнт Клер в щата Нов Южен Уелс и работи като специалист информационни технологии.

Според разследващите, хакерът е събирал данни за клиентите на IT-компанията, в която е работил, като освен това той е използвал ресурсите на организацията и за извършване на DDoS-атаки. Срещу арестувания член на хакерската група са повдигнати обвинения в незаконен достъп до лична информация и подправяне на данни на потребители. Ако бъде признат за виновен, мъжът е заплашен от наказание лишаване от свобода за срок до 12 години.

В момента дела срещу членове на LulzSec се водят в няколко страни. На 19 април в САЩ участник в групата бе осъден на една година затвор за кражба и публикуване на данни на хиляди потребители на сайта на компанията Sony Pictures. Същото обвинение е повдигнато срещу още няколко души. Един от тях се е съгласил да обезщети филмовата компания, а другият сътрудничи активно на следствието.

Успоредно с това в Обединеното кралство се води разследване срещу други четирима други членове на LulzSec. Те са обвинени в извършване на атаки срещу различни интернет-ресурси, в това число срещу страницата на изданието Gawker. Един от обвиняемите, известен под псевдонима Topiary, вече се призна за виновен. Друг хакер, 26-годишният Райън Акройд, призна за организиране на DDoS-атаки срещу уебсайтовете на неправителствени организации във Великобритания.

LulzSec се отдели от хакерската група Anonymous през 2011 година. Впоследствие членовете на групата станаха известни с атаките срещу сайтовете на ЦРУ, на Съвета по обществени електронни медии на САЩ, на Sony Pictures, както и на други ресурси.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини