В Австралия започна строежът на най-голямата в света слънчева електроцентрала

3
101

Компанията Lyon Group с поддръжката на Mitsubishi, Blackstone и Magnetar Capital, анонсира построяването в Австралия на най-голямата в света слънчева електроцентрала Riverland Solar Storage с мощност 330 мегавата и резервно хранилище на енергията с мощност 10 мегавата и капацитет 400 мегаватчаса. Новият проект има за цел да реши енергийните проблеми в южните райони на Австралия.

Новата слънчева централа е най-мощната, но не и най-голямата в света. Най-интересната част от новия мегапроект е неговата акумулираща част, съставена от голям масив литиевойонни акумулаторни батерии с общ капацитет 400 MWh. Това е 5 пъти повече от последния проект на компанията Tesla в Калифорния с параметри 20/80 MWh и минимум два пъти повече от всички проекти, разработвани в момента.

Riverland Solar Storage ще се състои от 3,4 милиона слънчеви панели и 1,1 милиона отделни акумулатора, обединени в общо смарт хранилище за електрическа енергия. Lyon Group вече има опит в построяването на подобни обекти в Австралия.

Финансирането на Riverland става чрез собствени средства на Lyon Group, а строителството ще започне след 2-3 месеца. Интересно е, че при по-малките си проекти Lyon Group използва батериите Samsung SDI, но засега не съобщава кой ще произведе акумулаторните батерии за Riverland Solar Storage.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Elen
Elen
4 години

батериите Samsung SDI,

Голям ?

Анонимен
Анонимен
4 години

330 мегавата. Жалка история. Дее, това не вади дори колкото само един от малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Още по-жалка история беше, че си ги спряхме.

страна работа
страна работа
4 години

330Mw/3,4 мил панела = 97 W пикова мощност от 1 панел

ст рано
а има панели от 240W