В Австрия, електромобилите ще могат да се движат с 30 км/ч по-бързо

4
1759

Австрийските власти представиха нови законодателни мерки относно електромобилите. Съвсем скоро, притежателите на електрически транспорт ще имат право да се движат по специално отделените пътни ленти със скорост 130 км/ч, в местата, където за обикновените автомобили скоростта е ограничена до 100 км/ч. Целта е намаляване замърсяването на въздуха.

Много от развитите държави възнамеряват през следващите няколко години изцяло да се откажат от автомобилите с ДВГ от екологични съображения. Но засега електромобилите са по-скъпи и се въвеждат редица мерки и отстъпки, стимулиращи тяхната покупка.

Австрия вече предприе редица мерки за стимулиране покупката на електромобил. Така например, притежателите на електромобили са освободени от плащане на редица данъци и имат правото на безплатен паркинг.

Новата инициатива е доста необичайна. Властите възнамеряват да разрешат на електромобилите да се движат със скорост 130 км/ч, в участъците, където ограничението е 100 км/ч. Максималната скорост в австрийските магистрали е 130 км/ч, но на местата с повишена концентрация на емисии, ограничението е 100 км/ч, а на електронните табла се извежда знакът IG-L (Immissionsschutzgesetz Luft) – Закон за борба със замърсяването на въздуха.

Използването на този режим има смисъл, понеже при по-ниска скорост, автомобилите с ДВГ замърсяват по-малко. Електромобилите нямат подобен проблем и не се налага да се съобразяват с това ограничение. В Австрия IG-L зоните са с обща дължина около 440 километра.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
асдасдасд
асдасдасд

В Америка преди 10 години имаше ленти в които могат да се движат с по-големи скорости и почти без задръствания автомобили, в които се возят повече от 2ма пътници. (там нали всеки от семейството е със собствен автомобил).
Не знам как успяваха да регулират и контролират този подход, но видно бе че се ползваше.

Fox1981
Fox1981

Няма проблем, ще карам с 100 на 2-ра скорост при 7000 об/мин. Такава екология ще му дръпна, че след 10км, ще ми излезе буталото през капака на двигателя 🙂

Димитър
Димитър

У Перник така ли правите? Много умно! И особено оригинално! Направо да се разцепиш от хилеж! За такива изказвания трябва да има наказания, за да стане ясно, че да си прост е скъпо удоволствие, а не даденост!

Пенчо
Пенчо

Браво, само така. И по високи данъци за замърсяващите дизели искам!