В американските затвори забраняват книгите за компютри и програмиране

8
1013

Чиновниците се надяват, че забраната ще спре проникванията в системите за безопасност. Но тази мярка ще попречи на затворниците да си намерят по-добра работа след излизане на свобода.

Миналата седмица управлението на затворите в щата Орегон забрани на затворниците да четат книги за технологии и програмиране. В черния списък бяха включени 1600 издания наведнъж. Забранени са книгите „Windows 10 за начинаещи“, „JAVA за начинаещи“, „Програмиране на Python за начинаещи“ и други. Тази книги се изземват от затворническите библиотеки и е забранено те да бъдат изпращани по пощата.

Управлението обясни своите действия със съображения за безопасност. Уеб изданието Next Web отбеляза, че някои книги от черния списък наистина могат да се използват като инструкции за хакване на затворническите компютърни системи. Но не е ясно каква е заплахата от книгите, даващи базови навици за работа с компютрите.

Преди това подобни мерки бяха взети и в други американски щати. Преди две години книгите по програмиране бяха забранени в затворите на Охайо, Мичиган и Канзас.

Далеч не във всички американски затвори се прилагат подобни забрани. Така например в Сан Куентин, Калифорния, осъдените се учат да създават мобилни приложения. Директорите на тези затвори считат, че по този начин осъдените имат по-голям шанс на успешен живот след излежаването на присъдата.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
1 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
иБаси
иБаси

Тъпите реднеци вместо да наемат квалифицирани специалисти да поддържат мрежите им, забраняват книгите… жалка история.

Торн
Торн

Враца да не препаднеш върху кошницата със 64 мв рам като видиш ос на снимката

U4en
U4en

Ей, въх, от га хамериканците станаха такива руснаци? Военните структури не прощават дори и на запад – безмилостна война с мисловната дейност.

пипи
пипи

Смятай какви системи за безопасност има , щом така се хакват!

РосКосмос умря
РосКосмос умря

А кви са тия затвори с компютри?

Da be da
Da be da

Добре де , само един въпрос защо по дяволите тези системи за безопасност ще са в същата мрежа в която е предоставена и на затворниците. Всички сървърни системи за безопасност трябва да са си на локална мрежа която да няма никаква връзка с другите мрежи.

щото са хамериканци :)
щото са хамериканци :)

Съответно – IT познанията на тия, дето вземат решенията, са получени от гледане на филма „Терминатор“ 😀 Ти как си представяш индивид с IQ над 80 да работи не другаде, а точно в управлението на затворите в щата Орегон?

smb
smb

В Сан Куентин инициативата е на НПО, а не на самият затвор – организацията се казва The Last Mile и има доста добри резултати – над 80% от затворниците в програмата им, после започват кариера и не се връщат в затворите