В края на този месец в няколко летища на САЩ ще започнат тестовете на компютърна система за разпознаване на човешките лица.

Инициатор на експеримента е авиокомпанията JetBlue Airways, а нейните пасажери не е необходимо да представят каквито и да е документи, за да се качат на борда. Електронната система вижда лицата на хората и ги проверява в базите данни на службите за безопасност, след което извършва автоматичната регистрация за полета. За въвеждането на тази система в реални условия са необходими съгласията на митническата служба и на граничната полиция. Софтуерът се осигурява от компанията SITA.

Системата сверява лицата със записаните в базата данни изображения. Новата система за безопасност на летищата първоначално ще бъде тествана в Бостън за полетите към Карибските острови. Не е необходимо хората да предявяват каквито и да е документи и не е необходима предварителна регистрация за участие в тази програма. Достатъчно е да се застане срещу камерата, а системата моментално сканира лицето и го сверява с базата данни. Всеки може да се откаже от участие в тази програма и да се качи на самолета по традиционния начин.

На първо време работата на софтуера ще се наблюдава от служителите на летището, за да не се допуснат грешки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари