В Америка отварят библиотека без книги

0
53

Бексар Каунти в американския щат Тексас скоро ще се сдобие с „първата в света библиотека без книги“. Проектът се нарича BiblioTech и предвижда изграждането на обществена сграда, в която хората ще могат да четат електронни книги върху специално предоставени за целта четци. Дизайнът на библиотеката, както можете да се уверите от изображението по-долу, е силно повлиян от начина, по който изглеждат магазините на Apple.

Библиотеката трябва да отвори врати още по-късно тази година. Ако проектът се окаже успешен, подобни места ще се появят на много места из Бексар Каунти. Първоначално в сградата ще има около сто електронни четеца (на този етап марката им не е ясна), които посетителите ще могат да наемат за срок до две седмици. След изтичането на тези две седмици четецът ще спре да бъде активен, което ще обезсмисли потенциалната му кражба.

Тук трябва да подчертаем, че това не е първата идея от този род в американския щат. Още през 2010 година Университетът в Тексас в град Сан Антонио (където и ще бъде изградена библиотеката) предложи на студентите си библиотека с дигитални книги. BiblioTech се различава от тази иницатива с това, че представлява „място не адаптирано към, а създадено специално за дигиталната ера“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари