В близкото бъдеще данните повече няма да са преимущество за финтеха

0
851

През изтичащото вече десетилетие повечето финтех компании се развиваха по един и същ сценарий – прехвърляне на финансовите услуги в интернет, като по този начин услугите стават значително по-ефективни. Но според TechCrunch, следващите десет години ще бъдат съвсем различни. Изданието представи своите четири прогнози за развитието на финтеха.

Първа прогноза: данните вече не са преимущество

Банките разполагат с обширни бази данни за финансовите операции на своите клиенти, което им дава значително преимущество в създаването и развитието на нови продукти. Но въпреки това, банките съвсем скоро ще се лишат от това преимущество. Според новото законодателство, банките са длъжни да споделят тази информация с която и да било финтех компания, ако клиентът желае това.

Когато данните станат отворени и широко достъпни, тяхното притежаване вече няма да бъде конкурентно преимущество. В този случай няма да спечелят компаниите, които са натрупали най-много данни за своите клиенти, а тези, които са могли най-ефективно да използват тази информация. В подобни условия дори и малките начинаещи стартъпи ще могат да се конкурират с огромните банки.

Втора прогноза: отвореният сорс код ще облекчи живота на младите компании

Към днешен ден всяка финтех компания създава собствен система със собствени правила и протоколи, което сериозно усложнява взаимодействието между тях. Но ситуацията се променя. Благодарение на все по-масовото разпространение на финансов софтуер с отворен код, този сектор постепенно се стандартизира. Освен това, почти всички финтех компании лицензират най-добрите си разработки. Това не само се превръща в допълнителен източник на приходи, но и повишава ефективността на работа на цялата индустрия.

Младите финансови компании вече не се налага да изразходват милиони долари и няколко години за създаване на необходимия софтуер от нулата. По този начин излизането на пазара е много по-лесно.

Трета прогноза: вграденият финтех

През последните няколко месеца някои от най-големите технологични компании включително Apple, Amazon и Facebook, заявиха, че излизат на финансовия пазар. Това означава, че за достъпа до финансови услуги повече не се налага да се търси нова компания – тези услуги вече се представят директно от платформите на IT гигантите. Прогнозата е, че финтех услугите ще бъда интегрирани в интерфейса на сега съществуващите продукти и няма да се налага да се търсят нови начини за инвестиране, спестяване и заплащане.

Четвърта прогноза: достъп до всички услуги от едно устройство

Заради по-голямото удобство, повечето финтех продукти ще са достъпни от едно и също устройство. За хората това ще бъде смартфонът или лаптопът, а за бизнеса – новите касови апарати. Като се има предвид, че Apple и Amazon изграждат цели екосистеми от собствени устройства, то техните финтех продукти ще имат определени преимущества.


Но ако технологичните гиганти като Facebook и Google получат достъп и до нашите финанси, то това значително ще засили тяхната власт. Според Професор Зубоф, това е недопустимо и заплашва самата същност на демокрацията и капитализма.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за