Компанията Opera представи новата тестова версия на десктоп браузъра Opera Developer 49. Според разработчиците, това е първият в света браузър, поддържаш 360 градусово видео в шлемовете за виртуална реалност.

В новия Opera 49 за разработчици е вграден VR плеър за шлемовете за виртуална реалност HTC Vive, Oculus Rift и всички други, съвместими с OpenVR. Плеърът автоматично разпознава включването на VR шлема. Всеки път, когато потребителят гледа видео и има включен шлем за виртуална реалност, на екрана се появява бутонът „Watch in VR“ за гледане във VR режим. При гледането на видеото не е задължително използването на клавиатурата и мишката – достатъчно е просто да се завърти главата в желаното направление.

Новата функция поддържа не само 360 градусово, но и стандартно видео. Потребителят винаги може да пусне в шлема който и да е от своите любими 2D филми или стандартно 180 градусово видео.

Досега се налагаше предварителното изтегляне на VR видеото, което после се гледа от специален плеър. Opera счита, че това е древно, понеже се губи време и трафик.

Opera допълва, че това е само първата стъпка във VR направлението при браузърите, в което няма да се налага използването на никакъв допълнителен софтуер за VR съдържание.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари