От тази година в средните училища на Великобритания се въвеждат уроци по поведение в интернет. Учениците ще се научат да се борят с малтретирането и заблудите в киберпространството, а също и на правилата за общуване в Глобалната мрежа. Подобна програма вече е приета в САЩ и се използва от 220 000 американски учители.

Програмата Rise Above For Schools бе въведена във Великобритания след задълбоченото изучаване влиянието на интернет и социалните мрежи върху децата и тинейджърите. Изследването разкри, че всеки пети млад британец се е сблъсквал с тормоз в киберпространството, а всеки трети се счита за „твърде пълен“. Организацията за охрана на здравето в Англия (PHE) обяви, че съвременните деца и тинейджъри са подложени на по-силен психологически натиск, откогато и да е досега.

Разработената съвместно от PHE и министерството на образованието учебна програма включва уроци, в които на учениците се обяснява, как да се противопоставят на малтретирането в социалните мрежи, как да се предпазват от FOMO синдрома (синдрома за пропуснатите възможности) и как най-адекватно да се реагира на критиките за външността от страна на непознати хора в уеб-пространството. Разглеждат се типичните случаи, разиграват се ситуации и примери.

Уроците са предвидени за деца от 11 до 16 години и ще се преподават в повечето английски училища, в които се преподава по програмата PSHE, а в съвсем близко бъдеще те ще станат задължителни за всички.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
кочо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
кочо
кочо

За родените в цифровата епоха оцеляването в цифровата епоха е естествено умение още от рождението им. По-добре да ги обучават как да оцеляват, ако Интернетът в световен мащаб се срине с дни и седмици или въобще.