В Германия се строи триетажна жилищна сграда с 3D принтер – ето как се прави

3
876

Блок на три етажа се строи по интересен начин от Peri, производител на кофражи и скелета, с помощта на 3D принтер за конструиране. Германската компания не е начинаеща в областта и има опит с технологията.

Въпросната сграда в момента се принтира в Бавария, Германия

За нея става ясно едва два месеца след като същата организация обяви, че създава първия 3D отпечатан двуетажен самостоятелен дом. В настоящия проект ще има пет апартамента и мазе. Всеки апартамент ще е с различен размер. Има такива за самостоятелно живеене, както и за семейства.

Принтирането на сградата ще отнеме около шест седмици. С всички останали дейности, очакванията са всичко да е завършено до края на март, средата на април през 2021 година.

Принтерът, който се използва е BOD2. Това е най-бързият принтер за триизмерно конструиране в момента. Може да завърши почти 11 квадратни метра двойна фасада за пет минути според Peri. Има нужда от двама души за управлението му. Камера следи главата на принтера и какво излиза от нея.

Самата глава може да се движи свободно в рамката на принтера до всяка част от проекта. Няма нужда от допълнително калибриране. Жилищната сграда на Пери ще бъде направена от бетон за печат и i.tech3D, сух хоросан, разработен от доставчика на бетон HeidelbergCement. Тръбите за вода и кабелите за електричество не могат да бъдат отпечатани на 3D принтер и вместо това ще бъдат добавени ръчно, докато се строи жилището.

Ето и един подобен проект на друга компания

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари