Проектът е неофициален и се разработва без участието на самата Уикипедия.

В много държави използването на Уикипедия се разбира от само себе си. Но въпреки това, в редица страни, като например Сирия и Турция, популярната онлайн енциклопедия е забранена.

В някои страни използването на Уикипедия е не само ограничено, но и опасно. В Турция сайтът бе блокиран след неудачния опит за политически преврат. Счита се, че и сирийско-палестинският интернет активист и редактор на Уикипедия Басел Хартабил е екзекутиран от сирийското правителство.

За да осигури безопасността на читателите на Уикипедия в подобни страни, бившият специалист на Facebook Алек Мафет (Alec Muffett) стартира експериментален сайт на Уикипедия в даркнет. Проектът е неофициален и се разработва без участието на традиционната Уикипедия.

Достъпът до този сайт става чрез браузъра Tor. Официалният уебсайт на Уикипедия и така е достъпен чрез Tor, но за да се прочете информацията оттам, е необходимо да се напусне анонимизиращата мрежа. Мафет създаде своя сайт в .onion зоната и трафикът не напуска защитените възли на Tor. Сайтът в даркнет използва самоподписан сертификат и браузърът може да покаже предупреждение. В този случай адресът на ресурса трябва да бъде въведен ръчно в белия списък на Tor браузъра.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари