fbpx
9.1 C
София

В Дубай ще бъде първата в света 3D отпечатана джамия до 2025 г.

Най-четени

Първата 3D отпечатана джамия в света ще бъде построена от Отдела по ислямски въпроси и благотворителни дейности (IACAD) в Обединените арабски емирства.

Джамията е с площ от 2000 квадратни метра и ще може да посрещне до 600 богомолци през 2025 г., когато се очаква тя да бъде построена в Бар Дубай – един от най-старите квартали в Арабските емирства, според прессъобщението на отдела от миналата седмица.

„Ще отнеме около четири месеца да завършим 3D отпечатването на структурата на сградата и още 12 месеца, за да я оборудваме напълно с подходящите съоръжения“, казват от IACAD. „Трима работници ще управляват роботизирания принтер, който ще печата по два квадратни метра на час“.

За изграждането на джамията ще бъде използвана комбинация от суровини и внимателно подготвен бетон. Според Ал Шайбани, директор на инженерния отдел на IACAD, това ще направи сградата по-устойчива.

„Използването на 3D принтиране ще намали отпадъците от строителни материали – този метод е щадящ за околната среда. Джамията представлява визията на нашето мъдро ръководство“, казва той. „Разходите са с 30% по-високи от построяването на джамията по традиционния начин, но пък това ще бъде първата подобна джамия в света“.

Той допълни, че очаква цената ще бъде подобна и в бъдеще с 30 години гаранция за строителство.

За да получи окончателно разрешение за неговия дизайн, IACAD в момента работи с местните служители на община Дубай. Целта е през следващите две години джамията да бъде отворена и да започне да посреща богомолци.

Проект за първата 3D отпечатана джамия в света

Стратегията на Дубай за 3D печат

Изборът да се построи джамия с помощта на технология за 3D печат е в съответствие с амбицията на Дубай да стане водещ технологичен център до 2030 г.

„Стратегията на Дубай за 3D печат“ е инициатива, стартирана през 2016 г. от Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, емир в Дубай, за да позиционира града като основен център за технологии. В подкрепа на целта си да гарантира, че 25% от всички бъдещи сгради в Дубай ще бъдат 3D отпечатани, ал-Мактум издаде указ, регулиращ използването на 3D принтиране в строителната индустрия“, пише в прессъобщението.

Това действие вдъхнови многобройни производители на авангардни строителни технологии от цял свят да изпратят своите продукти в Дубай, за да се използват за изграждане на тестови сгради. В Обединените арабски емирства са открити бетонни съоръжения за 3D печат от различни фирми, включително 3DVinci Creations, ACCIONA и дъщерното дружество на Freyssinet Concreative, след като Immensa Technology Labs за първи път продаде патент за 3D печат там през 2018 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини