Европейският съюз продължава да усъвършенства мерките по създаването на по-благоприятни възможности за икономия на електрическа енергия. Поредната стъпка в това направление е забраната на продажбите на прахосмукачки с мощност над 900 W на територията на Европейския съюз.

Законът за забраната на мощните прахосмукачки в търговските вериги влезе в сила от днес, 1-ви септември 2017 година. Според еврочиновниците, по този начин ще се икономиса много електроенергия. Експертите считат, че още към 2020 година това ограничение ще доведе до икономията на 20 тераватчаса енергия. Това е годишната консумация на електрическа енергия на държава като Белгия. ЕС допълва, че стъпката ще доведе и до намаляването на емисиите въглероден диоксид с 6 милиона тона годишно.

По-конкретно, забраната важи за прахосмукачки с мощност над 900 W и шум над 80 децибела.

Новият закон се хареса на много потребители и на различните екологични организации. Но има и немалко противници. Много хора не могат да си представят, как маломощните прахосмукачки ще се справят с доброто почистване на праха и замърсяванията. Специалистите дадоха достоен отговор на тези опоненти. Според тях, към днешен ден далеч не всичко зависи от мощността на двигателя, а предимно от използваните на различни инженерни усъвършенствания и иновации.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари