В Европа производителите вече са длъжни да осигурят ремонта своята техника в продължение на 10 години

4
2554

На 1-ви март 2021 година на територията на Евросъюза влезе в сила нов закон, който гарантира на купувачите на битова техника така нареченото „Право на ремонт“. Според този закон, компаниите, които продават хладилници, перални, сешоари и телевизори на територията на Европейския съюз, са длъжни да гарантират, че тези уреди ще могат да се ремонтират през следващите 10 години.

Продаваните към днешен ден домакински уреди и електроника за запоени и отвътре залепени по такъв начин, че за техния ремонт са необходими специални инструменти и специални условия. Другият проблем в това отношение е липсата на резервни части.

Според новите правила на ЕС, производителите вече трябва да осигуряват необходимите резервни компоненти в продължение на 10 години след датата на закупуването. Само някои от тези компоненти ще се предоставят на фирмените сервизи за правилното им монтиране. В повечето случаи тези устройства трябва да могат да бъдат ремонтирани в обикновените сервизи.

Според новия закон, продаваните битови и електронни устройства трябва да са съпроводени от подробни инструкции за техния ремонт и трябва да бъдат направени по такъв начин, че да да могат да бъдат ремонтирани с обикновени стандартни инструменти.

Всяка година европейците изхвърлят над 16 кг електрически отпадъци на човек. Около половината от този боклук се дължи на повредени електрически прибори, а ЕС обработва и утилизира само около 40% от тези отпадъци, като по този начин остава огромно количество потенциално опасни вещества.

Към днешен ден в почти всички сервизи могат да се видят огромен брой устройства, които са се повредили точно след изтичането на тяхната гаранция. Това явление получи името „Планирано остаряване“ и изобщо не се харесва от потребителите. Но когато потенциалният купувач знае, че закупеният от него уред ще може да се използва десет години, потребителите се очаква да се замислят и да започнат да използват по-дълготрайни материали, както и компоненти, позволяващи лесен ремонт.

Екологичните активисти са единодушни, че за повечето битови и електронни устройства лесният ремонт е правилният и може да се каже, единственият избор. Изключение от това правило могат да бъдат някои например, съвсем стари и неефективни хладилници, които отделят парникови газове, засилващи парниковия ефект, предизвикващ глобални промени в климата на Земята.

По време на следващия етап, който се очаква да настъпи след около две години, групата по защита на потребителите съвместно с еколозите възнамеряват да разширят списъка на устройствата с „право на ремонт“ и да включат в него смартфоните, лаптопите и редица други неголеми електрически и електронни устройства.

Едновременно с това, от 1-ви март започна преразглеждането на енергийните планове, които ще указват каква да бъде максималната мощност на пералните и другите битови прибори. Ще бъде въведена 7-степенна скала със степени от А до G, която ще бъде допълнена с QR код, който ще предоставя на потребителите допълнителна информация – например, какъв шум издават тези устройства.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари