В Европа тестват първата публична 5G мрежа

0
1104

Шведско-финландския телеком холдинг Telia Company съвместно с компаниите Ericsson и Intel тестват първата в Европа публична 5G мрежа.

Както се казва в съобщението на Telia, 5G мрежата е внедрена в Талинското пристанище и на борда на търговски кораб, осигурявайки връзка между пътниците на кораба и потребителите, намиращи се на пристанището. Едновременно с това, Telia започна тестовете на 5G с промишлени цели – за управление на строителна техника. В мрежата на Telia е включена 5G базова станция на компанията Ericsson в съчетание с платформата Intel 5G Mobile Trial Platform.

Стартирането на обществена мрежа е етап от изпълнението на съвместната „пътна карта“ на Telia, Ericsson и Intel за развитие на услуги чрез мрежите от пето поколение. „Ние искаме да бъдем едни от първите в развитието на 5G и вече планираме през 2018 г. да пуснем мрежа в Стокхолм, Талин и Хелзинки“ – казва старши вице-президентът на Telia Company Габриела Стиф-Семан.

В прес-съобщението са приведени оценки на началника на отдела на Ericsson по региони в Европа и Латинска Америка Аруна Бансал, според които до 2026 г. приходите на мрежовите оператори от внедряването и използването на 5G технологията може да достигнат до $582 млрд., което съответно ще отговаря на растеж на приходите на тези компании с 34%. „Реализирането на този потенциал ще изисква инвестиции в 5G технологиите за развитието на бизнеса и създаване на модели за навлизане на този пазар“ – казва А. Бансал.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари