fbpx
15.8 C
София

В Израел направиха уникална операция с AR и 3D технологии

Най-четени

„Бъдещето вече е тук“, според проф. Масад Бархум, генерален директор на медицински център „Галилея“, след като екип от израелски лекари от неговия медицински център извърши първата по рода си хирургическа корекция на увреждане на очна кухина, използвайки добавена реалност (AR) и триизмерна технология. Операцията, извършена на 31-годишен жител на Галилея, беше ръководена от проф. Семер Суруджи от Центъра за орална и лицево-челюстна хирургия в Медицинския център в Галилея в партньорство с лекари от Медицински център Шеба, Тел Хашомер.

Пациентът е бил тежко ранен в лицето, счупил е лявото си очно гнездо, което е довело до двойно виждане и нарушило симетрията на очите му.

„Иновативната технология, използваща 3D принтер и добавена реалност, доведе както до особено точно изпълнение на операцията, така и до значително намаляване на времето, необходимо за нея“, казва Суруджи.

За да извърши операцията, медицинският екип е проектирал заместващ имплант, създаден след компютърна томография (КТ) на пациента. Имплантът точно възпроизвежда формата на очната кухина на пациента, в съответствие с „проекцията“ на здравата страна върху увредената страна, чрез използване на софтуер за изграждане на триизмерен модел на черепа. Плочата е отпечатана чрез титан и е била готова за поставяне, като за да я позиционират точно под окото на пациента, лекарите са използвали AR.

По време на процедурата, един от лекарите е носел очилата на Microsoft „HoloLens“, които са били свързани към компютърен софтуер, съдържащ моделите на пациента – както на черепа му, така и дизайна на костния имплант (дъното на очната орбита). Моделът е поставен виртуално е точно над главата на пациента през очилата, което е позволило на хирурзите да поставят плочата на правилното място в реално време.

Microsoft описва своите очила като предлагащи „най-удобната и завладяваща добавена реалност на разположение, с водещи в бранша решения, които осигуряват необходимите ресурси за минути, заедно с всички подобрения от надеждността, сигурността и мащабируемостта на облачните и AI услугите от Microsoft. Докато носят очилата, потребителите могат да виждат сложни детайли от 3D изображения лесно и удобно и да докосват, хващат и движат холограми по начин, който се усеща напълно естествено. Холограмите реагират като реални предмети, както става ясно от информацията в официалния сайт на HoloLens.

Очната операция е отнела само час и половина. След възстановяване в рамките на няколко дни, пациентът е изписан у дома. Неговите CT сканирания показват, че плочата е поставена точно и оптимално.

Отделът 3D Point of Care на медицински център Галилея се развива през последните години, каза Суруджи. Той отбеляза, че през изминалата година, въпреки новия коронавирус, звеното е засилило усилията си, като си сътрудничи в тясно сътрудничество с Sheba, за да насърчава използването и внедряването на 3D технологии във всички видове операции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини