14 C
София

В интернет започна разпространението на Windows 11 с активатор, инсталиращ вредоносен софтуер

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Въпреки че всяка една компилация на предварителната версия на Windows 11 може безплатно и по всяко време да бъде изтеглена от сайта на Microsoft, има голям брой желаещи, които искат да изтеглят Windows 11 безплатно без SMS и без регистрация. Хакерите моментално се възползваха от това.

В интернет започна разпространението на изпълнимия файл 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Според името, този файл трябва да съдържа компилацията Windows 11 21996.1 плюс допълнителна програма за активиране на операционната система. За да изглежда всичко по-убедително, размерът на файла е 1,75 GB.

При стартирането на този файл потребителят вижда стандартните програмни прозорци за инсталиране на Windows 11. Но вътре в този пакет е наличен допълнителен инсталатор, който се нарича мениджър на изтеглянията. Интересното тук е, че разпространителите на този файл са вмъкнали в него лицензионно споразумение, в което може да се прочете, че ще бъдат инсталирани спонсорски програми, като има и списък, който е публикувана в общите условия, които потребителят трябва да потвърди. След като се съгласи и приеме това лицензно споразумение, потребителят дава право на законно инсталиране на най-различен софтуер. Това могат да бъдат както относително безобидни рекламни програми, така и твърде зловреден код.

Това е само един от многобройните подобни примери. Има и други алтернативни компилации на Windows 11, в които директно е интегриран малуер и въпреки че Windows Defender предупреждава, че има опасност за операционната система, повечето потребители не обръщат внимание на дългите общи условия и лицензи, както и на съобщенията на антивирусната програма на Microsoft. По този начин техните компютри се заразяват с по няколко коварни вируса едновременно.

За избягването на подобна ситуация е по-добре да се изтегли съответния дисков образ на Windows 11 от официалните сървъри на Microsoft.

Абонирай се
Извести ме за
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини