В интернет изтече списък с оръжия на Пентагона за управление на хора

0
88

В глобалната мрежа попадна секретен списък с оръжия на Пентагона, предназначени за управление на противника. В списъка фигурират както вече съществуващи оръжия, така и проектни разработки на т. нар. несмъртоносно оръжие, чиято задача е не унищожаването на противника, а неговото управление.

Документът се появи на сайта Public Intelligence, който и преди е публикувал документи за вътрешна употреба на Пентагона, свързани с националната сигурност.

„Справочникът по оръжия с несмъртоносно действие“, състоящ се от повече от 100 страници, съдържа описание и характеристики на оръжията, възможните последствия от тяхното използване и свързаните с употребата им загуби. По-специално, в ръководството има описания на различни видове лазери, топлинни лъчи и излъчватели на звукови вълни, използвани за управление на тълпата, за изваждане от строя на двигатели и друга техника, за временно парализиране на противника и т.н..

Въпросните устройства се разработват в Обединеното управление по несмъртоносно оръжие към Пентагона, създадено през 1996 година, непосредствено след военните операции в Сомалия и Босна. Според военния експерт на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Джеймс Люис, основната задача на Управлението е да победи врага, без да го елиминира физически. „Не е известно дали по-голямата част от тези новаторски разработки ще види бял свят в близко бъдеще“, заяви Люис.

Следва да се отбележи, че досега Управлението по несмъртоносно оръжие многократно е било критикувано за огромното количество средства, които изразходва. Според доклада за 2009 година, ведомството е похарчило най-малко 386 милиона долара за 50 проекта за разработване на нови оръжия, но нито един от тези проекти не е бил реализиран.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за