fbpx
-5.6 C
София

В Италия стартира сайт по аналогия с WikiLeaks, но посветен на мафията

Най-четени

Група италиански програмисти стартира сайта MafiaLeaks, с помощта на който те планират да събират информация за дейността на организирани престъпни групи, съобщава Agence France-Presse.

Според разработчиците, ресурсът ще се попълва с информация както от жертвите на организираната престъпност, така и от бивши членове на незаконни групировки. След предварително тестване на данните, те ще бъдат изпращани на журналисти и правоохранителните органи.

Прехвърлянето на всички сведения ще се осъществява чрез мрежата Tor, гарантираща анонимност на потребителите. Според авторите на идеята, това се прави с цел по-добра защита на информаторите. Самите разработчици също отказват да съобщят имената си. Известно е, че те са по-малко от десет души и са създали сайта със собствени средства в свободното си време.

На свой ред, органите на реда посрещат идеята с интерес. Но говорител на италианската полиция изрази загриженост, че някои информатори може да се опитат да използват услугата за разчистване на лични сметки, публикувайки клеветническа информация за невинни хора.

Като прототип на новия проект служи сайтът WikiLeaks, специализиран в събирането на поверителна информация. Той, обаче, не успя да защити своя информатор Брадли Манинг. Поради това, все по-популярни стават услугите за анонимна комуникация. Една от тях е използвал и бившият служител на NSA Едуард Сноудън, разкрил на журналистите подробности за наблюдението на интернет потребителите от американското разузнаване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини