В китайските влакове предупреждават за понижаване на социалния рейтинг при лошо поведение

17
1448

Business Insider публикува видео с китайски влак, което съвсем нагледно показва, че светът на антиутопиите е станал реалност.

Китайската Система за социален рейтинг се стреми да обхване всички сфери на обществения живот. Сега всеки може да стане неблагонадежден, дори и за лошо и некултурно поведение във влака.

Във видеото съвсем отчетливо се чува текстът на предупреждението: „Уважаеми пътници! Хората, които пътуват без билет, пушат в забранените за пушене места или се държат неподобаващо, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие със законодателството. Информацията за тези постъпки ще бъде вписана в личните файлове на Системата за социален рейтинг„.

Всеки жител на Китай получава точки, образуващи неговия бал в зависимост от неговата благонадеждност и спазване на законите. Високият рейтинг дава всички шансове за устройване на добра работа и дава реален приоритет при обслужване в държавните учреждения. Ниският социален статус е за маргиналите – хората, които не могат или не желаят да учат и работят, и имат лошо поведение – те са на практика лишени от привилегии.

Тестовете на Системата за социален рейтинг започнаха през 2010 година, а нейното въвеждане в реалния живот на Китай – през 2014 година. Към 2020 година Системата трябва да обхване всички жители на Китай – 1,4 милиарда души.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
10 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Това не е антиутопия, а утопия. Няма нищо по-хубаво от поощрвяването на доброто поведение и сакнциониране на маргиналите. Само си помислете как една такава система обявява в Българските влакове че мангалите без билет ще бъдат санкционирани. Едва ли има нормален българин който не би се зарадвал на това.

Същия
Същия

Глупости говориш, това си е контрол върху поведението, който води до послушание към тези които определят кое е правилно и кое не. Което малко по малко води до обезличаване. Ще те оценяват как се държиш в ежедневието. Двойка или шестица. И тези оценки ще влияят на живота ти за напред. Ха и това е хубаво според теб?
Заблуждаваш се. Много е хубаво, само че за тези които определят правилата на играта.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Според теб оценките в училище не са ли контрол върху поведението? А затворите не са ли контрол върху поведението? Законите не са ли контрол върху поведението?

Същия
Същия

Именно, това са си старите (древни) работещи методи за контрол. Сега китайците надграждат.

Ибн ебн Ал Хамил
Ибн ебн Ал Хамил

Ако бяха работещи България нямаше да е толкова зле сега.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Същия, някаква алтернатива ли предлагаш? Може би някаква анархия без закони. Пернаментна purge, където всеки е свободен да ти тегли ножа без последствия, щото не било кофти да ти налагат правила?

Палуестиниец
Палуестиниец

Същия
А как мислиш се управлява 1,4 милиардна империя ?
И какво, според теб не трябва да се наказва някой, който се вози без билет или пуши където не трябва ?
Да си правят каквото си искат, така ли ?

@Биткойн = Балон = Пирамида
@Биткойн = Балон = Пирамида

Напълно съм съгласен. В момента в България и Европа няма свобода, а СЛОБОДИЯ. Т.е. всеки прави каквото си иска и няма никакъв контрол. Което е най-сигурният начин за унищожаване на едно общество. Когато четох „Раково отделение“ на Солженицин, направи ми впечатление един разговор на автора с крадци-рецидивисти в някакъв лагер в Сибир. – Какво правихте преди революцията, в царска Русия? – пита ги Солженицин. – Крадяхме. – А сега, по време на социализма? – Пак крадем. – По време на войната, когато ни бяха окупирали немците, пак ли крадяхте? – А, не! Тогава работехме. – Защо? – Защото немците не… Виж още »

TGR
TGR

И според мен това не е антиутопя. Даже напротив.
За българина (или мнозинството от него) демокрацията е криворазбрано понятие.
За него демокрация означава да правя каквото си поиска, където си поиска.
Всъщност демокрацията е да правиш каквото си поискаш, където си поискаш без да пречиш на останалите (уредено/нормирано чрез закони).

Теми
Теми

Демокрацията е усъвършенстван вариант на биг брадър ИИ .

ИИ тска добре те познава че гласува вместо тебе
и
в краят на денят показва на всички
колко са за
колко са против
и как как ще строи светлото бъдеще на демокрацият

Последния самурай
Последния самурай

И накрая се оказа че и китайците трябва да догоним…. А дано ама надали….

Стоян
Стоян

Това е много по-добър вариант от други възможности за създаване на социален рейтинг. Тук оценките се правят от съд и според законодателството.
А, я си представете вариант като в сериала Орвил (The Orville 1×07 – Majority Rule), където оценка ти дава всеки срещнат и ако натрупаш прекалено много отрицателни оценки ти промиват мозъка! Нещо като задължителен Facebook с последствия.

Холо Ленс
Холо Ленс

Това е най-бруталния Оруелски експеримент. ЕС се опитва да емулира Китай, скоро единственото свободно място ще е САЩ.

assa
assa

Ти циганин ли си?

Палуестиниец
Палуестиниец

Така трябва, не може всеки да си прави каквото иска.
Трябва да се спазват законите.
А в САЩ единствено свободни са корпорациите.
Опитай се там да правиш каквото си поискаш и когато си поискаш и ще разбереш, че така дадените ти права само за няколко месеца ще те доведат до просешка тояга.

НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!
НАДЕЖДАТА Е В ДЕЙСТВИЕТО! СИЛАТА Е В ТЕБ!

Затова ли всички отиват на Запад, а не в прехвален Китай или Русия, които се рекламират само в страници с фалшиви новини, платени през рекламни агенции – дупки на ГРУ.

Китайски ментета
Китайски ментета

Дали има уред в влака който ми измерва кръвното налягане или дали имам диариа. ХАХАха На Кутайците винаги се учудвам . От тяхния начин на мислене но пък тука са много прави . Който не слуша бой с къмшика