fbpx
-6.2 C
София

В китайските влакове предупреждават за понижаване на социалния рейтинг при лошо поведение

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Business Insider публикува видео с китайски влак, което съвсем нагледно показва, че светът на антиутопиите е станал реалност.

Китайската Система за социален рейтинг се стреми да обхване всички сфери на обществения живот. Сега всеки може да стане неблагонадежден, дори и за лошо и некултурно поведение във влака.

Във видеото съвсем отчетливо се чува текстът на предупреждението: „Уважаеми пътници! Хората, които пътуват без билет, пушат в забранените за пушене места или се държат неподобаващо, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие със законодателството. Информацията за тези постъпки ще бъде вписана в личните файлове на Системата за социален рейтинг„.

Всеки жител на Китай получава точки, образуващи неговия бал в зависимост от неговата благонадеждност и спазване на законите. Високият рейтинг дава всички шансове за устройване на добра работа и дава реален приоритет при обслужване в държавните учреждения. Ниският социален статус е за маргиналите – хората, които не могат или не желаят да учат и работят, и имат лошо поведение – те са на практика лишени от привилегии.

Тестовете на Системата за социален рейтинг започнаха през 2010 година, а нейното въвеждане в реалния живот на Китай – през 2014 година. Към 2020 година Системата трябва да обхване всички жители на Китай – 1,4 милиарда души.

Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини