В Китай започва надпревара на съдебни изкуствени интелекти

5
764

Стремежът към един и същ подход към подобни съдебни дела е традиция в китайската съдебна система. А сега традицията ще бъде подпомогната от новите технологии, в които се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Когато това стане, ще остане само една крачка до машинното издаване на присъди.

Подобни дела – подобни присъди“ – това е един от основните девизи, иницииран от Върховния съд на Китай през 2014 година по време на мащабната реформа на съдебната система. Но тази реформа доведе до колосално натоварване на съдиите и властите започнаха да се замислят за възможността за използването на изкуствен интелект.

Особеното в тази ситуация е, че засега не е одобрен нито един подобен алгоритъм, но в различните региони на страната започна масова надпревара за създаването на ИИ-съдия, на който властите в Пекин биха обърнали внимание.

Сегашният преходен период изглежда много интересно. В Китай вече е създадена единна база данни, включваща съдебните решения, направени са най-подробни статистики на делата, на базата на които се съставят присъдите. Но не се създават централизирани алгоритми за оценка работата на съдиите. Вместо това, в различните региони се създават два типа компютърни системи. Първият търси аналогични случаи в единната база. Вторият се използва за откриването на аномални присъди.

В момента новата система с елементи на изкуствен интелект се тества при криминалните дела. Това означава, че ИИ още сега оказва някакво влияние на сроковете за лишаване от свобода.

Самите китайски съдии споделят, че предложените досега алгоритми с елементи на изкуствен интелект са твърде незрели. Истински полезна би била следващата степен на развитие на ИИ, когато той издава присъдата, а съдията-човек само я потвърждава.

След това, компютърният съдебен ИИ ще бъде изцяло вграден в единната китайска система за социален рейтинг. На път е появата на кибер-антиутопия.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Луис КаролНадблюдателCambridge AnalyticaМирославнапротив Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
напротив
напротив

„След това, компютърният съдебен ИИ ще бъде изцяло вграден в единната китайска система за социален рейтинг. На път е появата на кибер-антиутопия.“ На път е появата на едно справедливо общество, в което не работят системите „мой човек“ и „кеш на ръка“, така любими на всички западни демокра(Д)ции… Т.нар. „правосъдие“ в капиталистическите общества отдавна е обвързано с финансовите възможности на подсъдимия. Например, у нас могат спокойно да ти продадат жилището с фалшиви документи. За да си го върнеш обратно обаче, трябва да заведеш дело срещу измамника, който го е продал. И да внесеш като съдебна такса 4% от стойността на жилището… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Чакай малко : Ако решат да ти продадат жилището …. Но ако решат че заема ти за това жилище е предсрочно изискуем – защото ферарито на банковия идиот на мафията (оня в банката) е излезнало и му требат кинти да го купи – то тогава с измислен но легален Арбитражен съд от неклолко цигани без образование решават че то е на банката и идва съдия-изпълнител който е с двама борци бивши биячи за рекет и ти вземат собствеността (даже може и да не е за жилищен кредит но ако не покриваш лихвите ти вземат всичко). И после иди доказвай че… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Отново много много актуална статия!

Разбира се, че би било добре, чрез ИИ да се снеме тежестта от съдиите и да се ускори производството, но тук се появяват редица въпроси като: „Как ще се отчитат субективните фактори влияещи на делото?“. И как ще се определя една постъпка за морална?

Поне на този етап, едно е да ползваш роботи в производство, друго е в правосъдието макар и технологично на по-високо ниво.

Cambridge Analytica
Cambridge Analytica

Пълен комунизъм. Не забравяй, на Изток философията, че човек е бройка. Ние сме по средата, в западния свят човек е личност. Китайците създават комунистически технологичен Гулаг. Къде са ООН?!!

Луис Карол
Луис Карол

…..“Отсечете му главатааааа !“

Червената IT кралица „Алиса в Китайската страна на чудесата“